Half vier; de basisschool gaat uit…. This is Thailand

Door Els van Wijlen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
23 december 2015

Stel je voor dat je om half vier ‘s middags bij de basisschool staat te wachten om je kind op te halen. Het schoolplein staat vol scooters, eigenlijk motoren want deze machines zijn 100 cc of meer.

Stel je voor dat iets voor half vier de politie aankomt rijden, strak in het pak, helmpje op, want dat is uiteraard verplicht.

Dan is het half vier, de school gaat uit. Kinderen stappen alleen, met z’n tweeën, met z’n drieen of met z’n vieren op de motorbike en scheuren staande en/of zittend zonder helm het schoolplein af.

Schijnbaar zonder te letten op het andere verkeer op de drukke weg. Gelukkig gaat alles goed, mede dankzij de politieagent die driftig gebarend het verkeer staat te regelen zodat alle kinderen veilig (..) het schoolplein kunnen verlaten.

26 reacties op “Half vier; de basisschool gaat uit…. This is Thailand”

 1. ludo zegt op

  Ouders zijn fier dat hun kind al op 9 jarige leeftijd met een motorbike kunnen rijden en dan nog best zonder helm of rijbrwijs. Wat denken over dit volske. Politie en onderwijzers zijn daarin betrokken. Allen Thais zonder enig verantwoordelijksbesef. Dummies

  • Patrick zegt op

   ik vind het niet mooi over een achterlijk volkske te praten….ik hoop voor je dat je hier niet woont .
   De arrogantie van de westerling die vind dat alleen zijn levenswijze de juiste is vind ik verwerpelijk .
   Ik ben verhuisd naar hier om die verzuurde westerse wereld te ontvluchten terug naar de jaren 60/70 toen men nog mocht genieten van het leven …tja…toen we nog achterlijk waren bijkbaar …..waarom kan men niet ieder zn leven laten leiden ,waarom moet men een ander altijd dikteren hoe hij moet leven….

   • Fred zegt op

    Beste Patrick,
    Jij gaat mij toch niet wijs maken dat een kind van 9 ( zie foto ) enig besef heeft wat een motorbike van 100 cc in zich heeft.

    Ik rijd al meer dan dertig jaar motor ( van die grote jongens ) en wordt geregeld ingehaald door een snotjongen van genoemde leeftijd die zonder helm ( ik mag aannemen zonder verzekering ) ook het andere verkeer inhaalt kruising of geen kruising ( wat maakt het uit ).

    Door de jaren heen kan ik aardig kans berekenen en ik zeg jouw dat dit soort jongens voor dat ze groot zijn gigantisch op hun snuffert gaan en er levenslange hinder van blijven onder vinden.

    Sorry, ik moet dit even kwijt want ik kan nog steeds niet goed keuren dat een politie agent zo’n jochie ( zie foto ) gewoon zijn gang laat gaan.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Patrick, ook als je hier woont is een gezonde mening niet meteen een arrogante poging van de westerling om onze levenswijze op te dringen. Iedereen op deze wereld moet zo kunnen leven,zo hij/zij dit zelf wil. Alleen als we het hebben,of iemand iets goed vindt,of niet,mag hij bij zijn beoordeling nog steeds zijn verstand gebruiken,zonder dat hij iets dicteren of verplichtend veranderen wil. Zeker moeten wij ons als expat aanpassen en niet omgekeerd,maar dat betekent niet dat ik bij binnenkomst op Suvarnabhumi mijn verstand op ijs leggen moet,en zonder iemand te beledigen,mijn eigen woord niet spreken mag. Een expat die hier in Thailand wonen wil moet zich aanpassen,maar zodanig opgeven,dat hij alles goed vindt,en tegelijk zijn thuisland als verzuurde westerse wereld ziet,is ook uiterst bedenkelijk.

   • Sir Charles zegt op

    Er zijn anders toch maar vele Thai die hun leven willen verruilen voor die in de ‘verzuurde’ westerse wereld. Voor velen van hen een droom echter sommigen lukt het met name leden van het vrouwelijk geslacht om een relatie aan te gaan met een westerling…

    Onder hen die voor geen goud meer terug willen naar Thailand ondanks zij het er ook niet altijd mee eens zijn met onze westerse levenswijze, normen en waarden.

  • Moderator zegt op

   Beledigingen verwijderd

 2. angelique zegt op

  * achterlijk volske * is wel heel erg generaliserend en je kunt natuurlijk ook niet alle Thai over een kam scheren. JA het is belachelijk dat veel Thaise kinderen al op zeer jonge leeftijd motorrijden, Ja het is schandalig dat o.a. de politie en de waarschijnlijk trotse ouders er aan meewerken. Of het ooit zal veranderen moet de tijd leren denk ik. Het zal al een stuk beter zijn als officiële rijlessen door de politie bv verplicht zouden worden gesteld. En betere controle op helm dragen, aanwezigheid rijbewijs zou veel scherper mogen… en zo zijn er nog wel meer oplossingen aan te dragen. Tot die tijd… God zegene de greep (of Buddha in dit geval)

 3. Eelco zegt op

  Ik vermoed dat van alle farang toeristen die hier in de buurt van Chiang Rai op hun gehuurde motoren scheuren ook hooguit 1% een geldig rijbewijs heeft. (waaronder ikzelf overgens)

 4. Johan zegt op

  De farang die geen helm draagt 200 bath. Direct betalen, niks geen bonnetje, hup in de linkerbinnenzak van die diender.
  Maar kinderen erop wijzen zonder helm vergeet het maar.
  In Nederland rijden er zoveel opgevoerde 25 km “bromfietsen”, waarvan de bestuurder ook geen helm draagt, dus ………

 5. Jef zegt op

  Ach, dat rijbewijs halen ze wel in hun volgende leven. Dus misschien volgend jaar of zo. De helm komt wel als die ooit hip wordt.

 6. Taitai zegt op

  Stel je voor dat het i.p.v. scooters allemaal auto’s zouden zijn? Dan was de chaos helemaal niet meer te overzien.

 7. BramSiam zegt op

  Misschien dat het in Chiang Rai slecht gesteld is, maar bij een verkeerscontrole in Pattaya viel me op dat de meeste farangs die aangehouden werden een geldig motorrijbewijs hadden en door konden rijden. Misschien moet er meer gecontroleerd worden in Chiang Rai en omgeving.

 8. Jef zegt op

  Ach, dat rijbewijs halen ze wel in hun volgende leven. Dus misschien volgend jaar of zo. De helm komt wel als ie als smartphone met oogbewegingen en knipoogknopjes zal werken.

 9. KritiKus zegt op

  Ik zie dat ook dagelijks hier in Hua Hin. Kennelijk neemt de Thaise regering de ruim 20.000 doden per jaar op de koop toe door ongelukken met brommers. Woorden schieten te kort door deze houding.
  Ik gun die corrupte politie geen cent, dus ik zorg altijd dat alles goed is !!! Want mij proberen ze natuurlijk wel te pakken.
  Rij ik daar als enige met een helm en een verzekering … Ik lijk wel gek 😉

 10. Leo Th. zegt op

  Vraag me af van wanneer de foto dateert? En of er een school in de nabijheid is valt ook niet op te maken uit de foto. Lijkt meer op een doorgaande weg, waarbij ik één jongen met een schoolgaande leeftijd (ongehelmd) op een motorbike zie. Zelf ben ik op mijn trips door Thailand in heel veel steden geweest en heb ik geconstateerd dat met name de laatste 5 jaar in deze steden dagelijks controles plaatsvinden op de naleving van rijbewijs en helmplicht. In de gehuchten op het platteland ligt dat anders, daar zie je inderdaad de plaatselijke bevolking van zeer jong tot oud zonder helm rondtoeren. Veel Thais zien daar (onterecht) geen risico in. Net zoals een groeiend aantal motorrijders in Nederland geen risico zien om zonder enige beschermende kleding maar met een spijkerbroek en gympies aan, je met 120+ km’s per uur op de snelweg passeren.

 11. Jacques zegt op

  Volledig onverantwoord gedrag en onbegrijpelijk dat de politie daar niet tegen optreedt.
  Bij ons in de darksite van Pattaya komt dit ook voor bij de scholen en controles hierop ho maar. Is toch niet van belang er zijn genoeg Thaise jongeren, een paar minder als ze betrokken zijn bij een ongeluk, dat hoort hier bij het leven.
  De buurjongen naast mij van12 jaar oud met een Amerikaanse vader en Thaise moeder rijdt ook al op de motorbike en niet zo langzaam ook. Stoer hoor ik steek altijd mijn duim op als hij langs rijdt en dan kijkt hij mij altijd verdwaasd aan. Zal wel denken waar bemoeit die oude man zich mee.
  Onbegrijpelijk dat ouders zo onverantwoordelijk zijn. Misschien willen ze ook wel gauw van hun kinderen af, wie zal het zeggen en verklaren wat er in hun hoofd omgaat.

  Persoonlijk vind ik het meest kwalijk dat die kinderen natuurlijk al rijdende niet verzekerd zijn en als mijn auto wordt aangereden, wie gaat dat dan betalen. Die zielige kindertjes hebben hier het geld niet voor en de ouders vaak idem dito.

  Lang leven het vrije en onverantwoordelijke denken in Thailand en dit zal in mijn leven niet meer veranderen.

 12. Peter zegt op

  Wie geen helm gebruikt, heeft ook geen hersens en dus geen helm nodig 🙂
  Maar, ik heb de indruk dat het gebruik van de helm hier in Phuket toeneemt.
  En de helmen lijken ook wat steviger te worden.

 13. steve zegt op

  Tja, daarom besluit ik maar niks te huren hier om in rond te tijdens, ondanks alle papieren die ik bij me heb en in orde zijn. Het risico dat zo’n snotaap je aanrijdt is gewoon te groot.
  Hoe jammer ik dat wel vind, want rij graag motor.

 14. leon zegt op

  Ik heb het nog gekker meegemaakt.Ik haal mijn zoon op van school en zit in de auto te wachten komt er een auto heel dicht naast mij staan en raakt mijn auto,deze persoon stopt niet en geeft gas bij mijn auto nog meer beschadigd ,ik roep nog stop maar hij zit er vol in ,ik kruip uit mijn raam en sommeer hem te stoppen,deze persoon stapt uit,ladderzat,en maakt exusses en knielt voor mij neer .Deze persoon is tevens werkzaam in het leger en komt zijn dochter van school halen,ladderzat ,politie staat er bij en doet werkelijk niks ,helemaal niks .alles is in de minne geschikt en deze persoon heeft alles netjes cash betaalt .Het gekke is dat de politie elke dag op school staat maar in deze situatie niets doet.

  • theoS zegt op

   @leon,Hoeft ook niet, als het in de minne geschikt kan worden bemoeit de politie zich er niet mee. Wordt anders als het vechten, schieten wordt of er een dode bij valt. Helemaal legaal. Het is hier nu eenmaal anders dan in Nederland, gelukkig wel. Veel gevallen komt de politie niet eens kijken als het alleen maar blikschade betreft.

 15. Willem zegt op

  Het aantal verkeersdoden in Thailand is op no 2 ingeschaald in de wereld. Hoe trots is de ouder als hij zijn kind mag begraven tengevolge van zijn (brommer) motor ongeluk.Ook in Thailand is ” had ik maar ” te laat !

 16. janbeute zegt op

  Ik zie soms enkele van die highschool scholieren , dus jonger als 16 jaar zelfs al rijden op een Honda CBR 250 cc uiteraard ook nog zonder helm .
  Terwijl je in Thailand 18 jaar moet zijn alleen al voor je brommer rijbewijs .
  De politie doet niks .
  Komt alleen als er een ongeval is .
  Soms een controle en dan nog ook altijd op de zelfde plek , may i see your int driverslicense vragen ze dan aan mij .
  Heb ik niet zeg ik dan gewoon in het Nederlands , maar is een Geldig Thais rijbewijs ook goed dan .
  Het is hier een grote schijnvertoning aangaande dit onderwerp .
  Maar als er weer eens een schoolgaand kind omkomt tijdens een verkeers ongeval , dan huilen de ouders ook .
  Ik heb in al die jaren dat ik hier woon , dit al vele malen meegemaakt ook met een nichtje van mijn ega .

  Jan Beute .

 17. frans zegt op

  Welkom in Thailand. Mag het ietsjes anders zijn?

 18. luc,cc zegt op

  ik woon hier nu iets meer als vijf jaar, scafte me ne brommer aan, omdat dit gemakkelijk was om snel iets te gaan shoppen
  op een bepaalde dag de zoon van mijn vrouw op bezoek met zijn kind van 2 jaar oud, hij wou een toerke gaan doen met de brommer met het kind vooraan natuurlijk
  ik vroeg hem, heb je een rijbewijs
  neen was het antwoord
  dus ook neen van mijne kant
  natuurlijk zuur gezichten van hem en mijn vrouw
  mijn uitleg was vrij simpel, in geval van ongeluk wie gaat er dan voor opdraaien
  de moeder
  neen de farang
  voila, zo doe ik dat

 19. jasper zegt op

  Hier in Trat is het omgekeerd. ELKE dag helm- en papieren controle bij een van de invalswegen. Omdat ik dagelijks voorbij rijd, mag ik meestal met een knikje door rijden. Ieder ander, Thai, kind of niet moet betalen.
  Onlangs werd zelfs nog een foto op de scooter gemaakt van mij en mijn zoontje van 6 – uiteraard ook met helm op- voor in het lokale sufferdje.
  Er wordt dus wel degelijk aan gewerkt – niet in het minst omdat het lucratief is!

  Vraag: Weet je wanneer Somchai eindelijk goed op gaat letten in het verkeer?
  Antwoord: In zijn volgende leven.

 20. Jan Zwart zegt op

  Meegemaakt in Thailand
  Op een dag verongelukt er een scholier van 12 jaar .Op de scooter geen helm op en geen verzekering nog rijbewijs knalt hij frontaal op een auto.
  Heel de familie jammeren en huilen enz.
  Na 2 dagen was de crematie.
  Er kwamen van zijn school ruim 150 soortgenoten op de crematie.
  Maar van de 150 hadden er ook zeker 100 geen helm etc .

  En onder luid gejammer is die jongen toen gecremeerd .
  De leeraren politie en gemeente stond er bij en keek er naar.
  Wie zal de volgende zijn?
  Die ouders leer krachten etc weten drommels goed dat hun kind zonder helm en verzekering of rijbewijs rond scheurd.
  Maar het is de desintresse van deze opvoeders die zorgt dat ze zich niet druk maken.
  Heeft niets met gewoontes te maken maar uitsluitend met opvoeden.Kinderen mogen alles in Thailand.En Politie hand haaft niet.

  Als ze iedereen die geen helm draagt zouden vertellen dat ze verder moesten lopen stond de econonie van dit fijne land snel stil.
  Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website