Rotstekening

Zonder overdrijven kan het Noordoosten van Thailand, de zogeheten Isaan, een archeologische schatkamer worden genoemd.

Laten we beginnen bij de mooiste rotstekening. Die is te vinden in Nakhon Ratchasima. De tekening toont een groep mannen, vrouwen en kinderen, die rokjes gemaakt van bladeren lijken te dragen. Ze jagen, dansen en spelen. Vermoedelijk is de tekening 3.000 tot 4.000 jaar oud en wat hem vooral bijzonder maakt: de kleuren zijn in het geheel niet verbleekt.

Een beroemde rotstekening is te vinden op een klif in het Pha Taem Nationaal Park in Ubon Ratchatani. Te zien is de Mekong reuzenmeerval, een vis met een lengte van drie meter en een gewicht van 350 kilo, olifanten en mensenhanden. Waarschijnlijk ook 3.000 jaar oud.

Van iets recenter datum (2.500 tot 3.000 jaar oud) zijn tekeningen van mannen met jaaguitrusting en ossen in het Phu Prabat Historical Park in Udon Thani.

Bang Chiang

Een bekende plaats, niet vanwege rotstekeningen maar vanwege het vele aardewerk dat er is gevonden is Bang Chiang (Udon Thani), met een vermelding op de werelderfgoedlijst van Unesco. De plaats wordt beschouwd als de belangrijkste prehistorische nederzetting die ooit in Zuidoost Azië is gevonden. Er is een aardig museumpje en een plaats waar opgravingen zijn gedaan kan bekeken worden. Die is ter bescherming overdekt.

Phu Prabat Historical Park

Voor gigantische merkwaardig gevormde rotsen moet je in het eerder genoemde Phu Prabat Historical Park zijn. Eén rotssteen, genaamd Hor Nang Usa, heeft een lengte van 10 meter. Achttien kilometer verder in de bostempel Phutthabat Bua Ban bevindt zich een heiligdom uit de Djavarati periode (9e-12e eeuw). Stenen, zogeheten sema, staan in acht richtingen in een cirkel rond een heilige steen in het midden. In elke richting staan drie stenen in een rij in aflopende lengte. De steen in het midden ontbreekt.

Phimai en Phanom Rung

En dan zijn er natuurlijk nog de nodige Khmer-tempels te zien. Bekende plaatsen zijn het Phimai Historical Park en Phanom Rung. De beroemdste en meest omstreden tempel Preah Vihear is helaas gesloten voor publiek. Die staat net op Cambodjaans grondgebied maar zolang beide landen ruzie maken over het omliggende gebied, zal die wel gesloten blijven.

 

7 reacties op “Isaan: de archeologische schatkamer van Thailand”

 1. HansNL zegt op

  Een grote vindplaats van divers aardewerk, oude artifacten, wapens e.d. is Chumpae.

  Mij is verteld door de afdeling archeologie van de universiteit van Khon Kaen dat daar inderdaad nog heel veel zaken onderzocht moeten worden.

 2. Renato zegt op

  Bedankt Dick voor deze interessante info. Ik heb het mijn lijstje ” voornemens ” gezet als ik het komende winterseizoen weer in Thailand ben .

 3. Jan Nagelhout zegt op

  Phu Prabat Historical Park is zeer zeker de moeite waard, geen idee welk deel we exact hebben gezien destijds, maar die rotsen en dat landschap dat zie je nergens zo denk ik.
  Ik vond het heel bijzonder,
  Ook Phimai zijn we geweest, vanaf Khorat kun je zo een bus pakken, in mijn herinnering was het niet zo ver, maar hou me ten goede. Destijds waren ze nog steeds bezig met restaureren, verbazingwekkend hoe ze die stenen allemaal passend kregen, vooral als je bedenkt dat ze geen cement gebruikten. Alles staat gewoon los op elkaar en past exact.
  Als je daar eens in de buurt zit zeker langs gaan….

 4. Ratana zegt op

  De “sema” in de Phutthabat Bua Ban heet in principe sima, met een languitgehaalde ii.
  Ze markeren de ruimte waarbinnen wijdingen van monniken plaatsvinden. Ten tijde van die wijdingen mag niemand anders de sima betreden.

 5. Hemelsoet Roger zegt op

  Ik heb me destijds laten vertellen door mijn ex-schoonzus die toeristengids was, dat de jungle tempel in Cambodja zou model gestaan hebben voor de tempel van Phimai (of was het omgekeerd?). Ik ben in alle twee geweest en ik heb alleszins wel enige gelijkenis gezien tussen die 2 tempels.

 6. anton witzen zegt op

  Weet iemand toevallig ook waaar in Nakhon Ratchasima die rotstekening is?
  Ik zit daar nog een mandje en mijn vriending wil hem ook graag zien.
  rouwens, phimai is wel uurtje rijden vanaf korat, maar erg mooi
  groetjes
  anton

 7. Ivo zegt op

  De meeste (zo niet alle) oude tempels in de Isaan (en zelfs enkele in Kanchanaburi) zijn gemaakt ten tijde van het “Grote Khmer Kingdom” dat uitstrekte over wat wij nu Isaan, zuidelijk Laos, Cambodja en zuiderlijk Vietnam noemen.

  Ik heb er enkele bezocht … zie http://changnoi1.blogspot.com/search/label/Ancient-Temples


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website