Huizen kijken in Thailand (9)

Door Redactie
Geplaatst in Huizen kijken
Tags: , ,
16 maart 2022

Een huis met uitzicht op een rijstveld

Wie regelmatig in Thailand komt zal zich verbazen over de verscheidenheid aan huizen en bouwstijlen. Zo zijn er townhouses, condo’s, bungalows, huizen op palen, huizen op het water, traditionele houten huizen, huizen in de Lanna style, geestenhuisjes, boothuizen, huizen in een rijstveld en zelfs een huis op z’n kop.

In deze serie plaatsen we foto’s van verschillende soorten huizen in Thailand. Iedere dag zoeken wij een aantal foto’s van bijzondere en opmerkelijke huizen bij elkaar. Dat varieert van zeer luxe tot nogal armoedig en alles wat daar tussen zit.

En zolang de lezers het leuk vinden gaan wij er mee door.

Een luxe villa met zwembad

 

Een nieuw opgeleverd huis

 

Een huis in een lagune in Phatthalung

 

Een schattig huisje met een mooie tuin in Phattalung

 

Vandaag als bonus: een 100 jaar oud huis in het Tha-Rae Distric (Sakon Nakhon)


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 16 votes.
Please wait...

7 reacties op “Huizen kijken in Thailand (9)”

 1. Sjaak S zegt op

  Wat een mooie huizen! Prachtig… heb je er nog meer?

 2. janbeute zegt op

  De eerste foto is niet zo zeer een woonhuis.
  Zulks soort van bouwsels kom je overal tegen in agrarische gebieden en hebben ten doel voor de farmers om te schuilen voor slechtweer of om de middag pauze en het daarbij behorende middag dutje te houden.
  Ook worden er gereedschappen gebruikt voor de landbouw en soms een waterpomp in bewaard
  Tevens wordt er wel eens overnacht ter bewaking ivm de kans op diefstal van de aankomende oogst.

  Jan Beute.

 3. Raymond zegt op

  Ik weet dat bovengenoemde reactie al uit 2019 stamt, maar wil toch graag reageren. Huisje op foto 1 is veel te groot en te luxe om te dienen als schuilgelegenheid voor regens of voor opslag materialen voor farmers. Bouwsels voor deze zaken zijn veel simpeler, kleiner als op bovengenoemde foto. Zulke bouwsels bestaan meestal uit 4- 6 houten palen, golfplaten dakje, en als het ook voor opslag moet dienen dan worden de zijkanten met golfplaten dichtgemaakt. Hangslotje erop en klaar. Huisje op foto 1 is voor veel mensen uit mijn directe omgeving een paleisje om in te wonen en zeker niet een ‘uitrust/opslaghuisje. Ikzelf woon midden tussen de rijstboeren en weet echt wel waar ik over praat. Met vriendelijke groet,

  • TheoB zegt op

   Ik ben het met je eens Raymond.
   Dat bouwsel is (veel) luxer dan om enkel als schuilplek tegen de regen annex lunchpauzeplek annex materiaal-/materieelopslag te dienen.
   Volgens mij is dit een woning zoals heel vroeger veel gebouwd werd. Enkel de houten palen zijn vervangen door beton.
   Het staat op 15 palen zo’n 1½ meter boven de grond dus het zal een houten vloeroppervlak van tegen de 12 x 6 = 72 m² hebben.
   De buitenmuren zijn dunne panelen van vlechtwerk en het dak is overduidelijk van bladeren gemaakt.

   Het zou kunnen dat de eigenaren elders een moderner huis hebben en enkel in dit huis wonen om reistijd te besparen als er veel op het land moet gebeuren.

 4. PEER zegt op

  Nou Raymond,
  Wanneer je tussen de rijstboeren en rijsvelden woont, zul je toch moeten toegeven dat er veel van deze bouwsel in de buurt staan. En misschien wel iets kleinere, maar luxe mag je ze niet noemen!

  • Raymond zegt op

   Beste Peer, ik geef alleen aan dat het huis op foto 1 geen rustplaats annex opslagruimte is. Daar is het veel te luxe voor. Een rustplaats/opslagruimte is veel simpeler, kleiner en dus goedkoper. Het huis op de foto heeft zo te zien 5 bij 3 palen fundering, naast het huis kun je nog een stenen opstal zien wat waarschijnlijk de wc/douche is. Dat je deze bouwsels vaak ziet tussen de rijstvelden ontken ik ook niet, maar geef alleen aan dat dit gewoon woonhuizen zijn, en dat het voor een rust/opslag inderdaad veel te luxe is qua grootte en wc/douche en veranda. Rijstboeren bouwen om te rusten en opslag een zo’n goedkoop mogelijk bouwsel. Voor westerse begrippen is luxe ver te zoeken, maar voor vele rijstboeren is dit een luxe woning. Je moet zo’n woning eens door de bril van een klein rijstboertje zien die moeite moet doen om zijn gezin te onderhouden. Dan krijgt het woord “luxe” toch een andere betekenis.

 5. RonnyLatYa zegt op

  Het “schattig huisje met een mooie tuin in Phattalung” is denkelijk van een Westerling.
  Er is zelfs aan een schouw gedacht… Me nog niet eerder opgevallen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website