Huizen kijken in Thailand (11)

Door Redactie
Geplaatst in Huizen kijken
Tags: , ,
27 augustus 2019

Een pitoresk blauw huisje in Hua Hin

Wie regelmatig in Thailand komt zal zich verbazen over de verscheidenheid aan huizen en bouwstijlen. Zo zijn er townhouses, condo’s, bungalows, huizen op palen, huizen op het water, traditionele houten huizen, huizen in de Lanna style, geestenhuisjes, boothuizen, huizen in een rijstveld en zelfs een huis op z’n kop.

In deze serie plaatsen we foto’s van verschillende soorten huizen in Thailand. Iedere dag zoeken wij een aantal foto’s van bijzondere en opmerkelijke huizen bij elkaar. Dat varieert van zeer luxe tot nogal armoedig en alles wat daar tussen zit.

En zolang de lezers het leuk vinden gaan wij er mee door.

Een Kalae-huis met een rijstschuur volgens de Lanna stijl in Chiang Mai

 

Chin-Pracha-gebouw in Phuket in een Sino-Portugese stijl

 

Uitzicht op een oud koloniaal gebouw in de buurt van Khlong Lod in Bangkok

 

Een bijzonder huis in de buurt van Hua Hin


» Laat een reactie achter


6 reacties op “Huizen kijken in Thailand (11)”

 1. Sjaak S zegt op

  Wat bestaan er toch prachtige huizen! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. l.lagemaat zegt op

  Het laatste huis in Hua Hin doet mij enigszins denken aan de houten huizen rondom de vesting Naarden in Nederland.
  In geval van oorlog vroeger kon men de houten huizen snel afbreken en had men een vrij schootsveld voor de kanonnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Harry Romijn zegt op

  In Nederland zal je een bouwplan eerst voorbij de gemeentelijke “Bouw & Woningtoezicht” moeten krijgen ( incl rapport over bodem, sondering = draagvermogen bodem, duurzaam wonen materiaalkeuzes, en statische berekening.)
  Kijkend naar wat een Thaise relatie recentelijk heeft laten bouwen: er wordt zo goed als nergens naar gekeken. Ja, de losse “inlegvellen” in de hand, dan is de vergunning in een week rond. Sondering?? Wat is dat ? ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Mark zegt op

   Eenzijdig en simplistisch.

   Eenzijdig. Inderdaad verloopt vergunningsverlening voor de bouw van een woonhuis in ruraal Thailand zonder al te veel poespas. Maar dan moet je er wel bij vertellen dat dit enkel zo is voor een woonhuis, dat de bouwtechniek traditioneel, proven concept en algemeen bekend is en dat daarenboven alle constuctieve elementen zwaar overgedimensioneerd worden. Het risicogehalte wordt hierdoor sterk gereduceerd. De grootste risico’s verschuiven hierdoor naar de uitvoeringswijze, o.a. gebrekkig vakmanschap.

   Het design fase is proven concept en daar hoeft bijgevolg niet “naar gekeken”. Anders is dat met de build fase, die vergt meer aandacht en toezicht in Thailand. De maintain fase is een ander begrip in Nederland dan in Thailand 🙂 en de finance is geheel veilig en gekend, althans in mijn Thaise relatie 🙂

   Anderzijds is het zo dat grote gebouwen (torengebouwen, complexe gebouwen en kunstwerken zoals tunnels en bruggen) ook in Thailand technisch state of the art ontworpen worden, inculsief bodemonderzoek, beton- en architectuur studie.

   Kijk om je heen in de grootsteden en je ziet dat het bouwkundig kunnen in Thailand niet moet onderdoen voor dat in je herkomstland, integendeel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Paul H zegt op

  Boeiende en inspirerende serie!
  Met de komende klimaatsveranderingen zijn andere bouwstijlen ook in onze lage landen best wel eens het (her-)bekijken waard. Extreme warme en natte dagen lijken hier ook meer en meer het nieuwe normaal te zullen worden. Deze reeks biedt inspiratie om toekomstige calamiteiten eventueel te verzachten.
  De Thaise traditionele bouwstijl op palen wekken mijn bewondering en interesse.
  Als er lezers zijn die ervaring hebben met deze bouwstijl op palen dan zou ik daar graag eens contact mee opnemen. Dank bij voorbaat!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Herman zegt op

  Ik begrijp alleen niet goed, dat de vaak HOUTEN huizen niet het slachtoffer worden van Termieten?!
  Of zijn er bepaalde houtsoorten die daar niet gevoelig voor zijn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website