Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Welke pijn medicamenten zijn er in Thailand verkrijgbaar? Ik zit in de laatste fase van tong/keel kanker en heb zware pijnmedicijnen nodig. De normale zaken zoals paracetamol en ibuprofen helpen maar ongeveer 2 uur en zijn daarna al weer uitgewerkt.

Welke andere producten kan ik verkrijgen of over de counter in de pharmacy of via het ziekenhuis (welke mij geen enkele info verschaft).

Groeten,

J.

*****

Beste J,

In Thailand zijn diverse opiaten verkrijgbaar. U zult daartoe een dokter moet bezoeken. Vaak wordt dan gestart met Tramadol, ook verkrijgbaar als langdurig werkend preparaat. Ook drinkbare morfine preparaten worden voorgeschreven. Oxycodone is een veel sterker preparaat en is in Thailand verkrijgbaar.

Een andere mogelijkheid zijn Fentanyl transdermale pleisters (fentanyl transdermal patches). Die pleisters werken 72 uur, maar ik raadde altijd aan al nieuwe te plakken na 64 uur en dan de oude nog 8 uur te laten zitten. Belangrijk is ook de pleisters op de juiste plekken te plakken, onder het sleutelbeen en op de bovenarm. Raakt de pleister los, plak er dan een gewone pleister overheen.

Helaas doen artsen vaak moeilijk over opiumpreparaten, maar als u aandringt, zijn ze bijna altijd bereid om mee te werken. In uw geval is het heel belangrijk geen pijn te hebben.

Vergeet niet om bij opiumpreparaten te zorgen dat u geen obstipatie krijgt. Dat kunt u bijvoorbeeld voorkomen met Movicol.

Mocht u behandeld worden in een staatsziekenhuis, dan kunt u huisbezoek aanvragen. Sommige ziekenhuizen hebben daar een speciaal team voor.

Hebt u in de toekomst vragen, dan kunt u natuurlijk altijd terecht.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website