Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem. Jouw privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een vraagje over mijn echtgenote. Enkele maanden geleden is ze haar moeder verloren. Ze heeft het er heel moeilijk mee. Zo is ze enkele kilo’s vermagerd. De artsen zeggen dat ze zichzelf moet genezen, dat is natuurlijk juist. Maar ze dient ook wat te doen aan dat gewichtsverlies. Ze heeft de nodige vitamines, die voorgeschreven waren, en neemt die stipt in. Maar ik zou haar ook wat meer ‘krachtiger’ voedsel willen geven.

Een bouillon van duif werd er vroeger in Belgie gezegd: dat sterkt aan. Maar als ik het formaat van die vogels hier (Isaan) zie zal er, naar mijn bescheiden mening niet te veel ‘aansterkends’ bij zijn.

Wat kan u haar aanraden om hier in Thailand te eten?

Alvast bedankt!

Groet,

J.

˜˜˜˜˜

Beste J,
Naar Westerse maatstaven zit je echtgenote in een periode van rouwverwerking, maar dat wist je natuurlijk al. Zoiets gaat inderdaad vanzelf over en daar is normaal gezien geen behandeling voor nodig. 
Belangrijk is, dat ze actief blijft en dat je leuke dingen met haar gaat doen. Als het ware moet jij haar moeder gaan vervangen.
Ook familie en vriendinnen kunnen dat gaan doen.
Rond de tijd dat het een jaar geleden is, dat je schoonmoeder is overleden, zal ze weer wat slechter worden. Helmaal normaal.
Laar haar eten wat ze lekker vindt en maak een schema over wat ze moet eten. Van kip kun je ook bouillon trekken en een goede runderbouillon is ook nooit weg.
Omdat ik geen kok ben, ga ik je niet vertellen, hoe dat moet. Overigens weten de mensen hier ook heel goed wat versterkend is.
Mocht je vrouw blijven vermageren, dan zou ik voor de zekerheid een check-up aanraden.
Sterkte in deze moeilijke periode. Even je zelf vergeten. dan komt het wel goed.
Vriendelijke groet,
Maarten

 

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Mijn vrouw is vermagerd door verdriet”

 1. ruud zegt op

  Bouillon in glazen potjes is overal te koop uit de koelkast.
  Wel vrij prijzig naar mijn mening.
  Ik heb het zelf echter nooit gebruikt, dus verder kan ik er niets zinnigs over zeggen.

 2. jasper van Der Burgh zegt op

  Wat mijn vrouw erg lekker vindt is als ik kippesoep maak. Koop een soepkip op de markt, en trek hier een bouillon van samen met ui, wortel ,knoflook en wat zout en peper. Pluk de kip als het vlees zacht is, houdt apart. Bouiilon zeven, en evt. wat indikken en/of kippebouillonblokje erbij. Grote ui fijnsnijden, wat galangal in schijfjes, 5-10 rode pepertjes grof gehakt, koriander blad fijngesneden, evt. nog een groentetje (loof van prei, fijngesnede lenteuitjes, wat paddestoelen) erbij, 10/15 minuten laten trekken, kippevlees in blokjes erbij, alles bij elkaar een goed gevulde, rijke soep.
  Mijn vrouw eet het met rijst, de buren staan ook vaak in de rij. Thaise kippesoep op zijn hollands!

 3. NicoB zegt op

  Recept: maken van rijke runderboullion waarmee je alle voedingsstoffen uit de botten haalt.
  Vul grote pan met runderbotten zonder vlees en zet die onder water.
  Voeg aan het warme water 2 eetlepels appel cider azijn toe.
  Breng het water langzaam aan de kook.
  Verlaag dan het vuur en en laat minimaal 6 uur sudderen, beter is voor runderbotten 48 uur of voor kip 24 uur om alle voedingsstoffen uit de botten te halen.
  Haal bovendrijvend vet regelmatig weg.
  Vul zonodig water bij zodat de botten onder water blijven staan.
  Meer voedingsstoffen toevoegen kan tijdens het sudderen, uien, knoflook, wortellen, selderij, en naar wens kruiden als parsley en provinciale kruiden, verdere verrijking met ginger en turmeric ( curcuma ).
  Laat rustig afkoelen tot kamertemperatuur, bewaar afgesloten in de koelkast.
  Gebruiken binnen 1 week of invriezen voor maximaal 3 maanden.
  Deze boullion is een zeer waardevolle basis voor soep, bv. groentesoep, met of zonder rijst, etc., geschikt voor aansterken.
  Kan ook kip gebruiken, kan de suddertijd naar 24 uur.
  Succes.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website