Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/


Beste Maarten,

Ook ik woon met Thaise vrouw en dochter in Isaan. Ik heb de volgende vraag. Bij veel vrouwen, zo ook de mijne zie je vaak uitslag, bultjes of hoe ook te noemen in het gezicht jukbeen, wang. Er is een flinke handel, vaak tussen de dames, van dure crèmes. Ik ben van mening dat die zalfjes niet helpen, maar wat is wel de oorzaak van deze kwaal en is het te behandelen. Ik geloof ook niet zo erg in teveel zon want de meesten blijven fanatiek uit de zon. Dank voor je aandacht.

Groet,

T.

˜˜˜˜˜˜˜

Beste T,

Het tropische klimaat waarin we leven, is niet goed voor de huid. In het Amazone gebied heb ik dat ook gezien. Het is niet alleen de zon, maar ook de warmte en de vochtigheid, die vooral in deze periode van het jaar hoog is. Door de vochtigheid en de hitte, gaan de poriën open, waardoor er makkelijk vuil en bacteriën in terecht kunnen komen. Wat soms helpt, is schoonmaken met tissues gedrenkt in salicylzuur (aspirine). Wel uit de zon blijven. Hoe dan ook is het belangrijk de huid schoon te houden.

Mijn vrouw smeert er koffiedik op en beweert dat het helpt. Ook ik heb mijn twijfels over al die dure crêmepjes, maar ik heb de strijd daartegen al opgegeven. Volgens mij zijn al die witmakers ook niet goed voor de huid, maar de dames zweren er nu eenmaal bij.

Ook hormonale problemen kunnen dit veroorzaken. Dat samen met de vochtigheid maakt het nog erger. Mijn ervaring is, dat bij vrouwen die de pil slikken zonder elke maand een week te stoppen, de pukkeltjes na enkele maanden weg zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen ander oorzaken kunnen zijn. Hoewel het vervelend is, is het niet heel erg.
Een dermatoloog bij deze rubriek, zou overigens een aanwinst zijn, want bijna niets is zo moeilijk in te schatten, als huidziekten.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Beste Maarten,

Sinds een aantal weken schuimt mijn urine nogal. In het begin alleen ’s morgens en later ook overdag. Sinds een paar dagen is het ineens weer wat minder.

Het kan zijn dat het voorheen ook zo was in Holland, maar daar plas ik zittend en hier staand (u kent de verhalen van de slangen in het toilet).

Van de verhalen op internet wordt ik niet wijzer. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Bij voorbaat dank en met vr groet,

A.

˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜

Beste Adri,

Schuimende urine kan veroorzaakt worden door eiwit (proteïne). Dat zie je bij slecht gereguleerde diabetes en/of hoge bloeddruk, maar ook bij nierproblemen. Vaak weten we het ook niet.
Het is zaak dat je dit laat onderzoeken.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Hallo Maarten,

Woon momenteel in Thailand, ben 28 jaar oud en heb nog last van hitte uitslag. Deze krijg ik op geen manier weg. Heb er pas sinds een maand last van na meer dan een jaar in Azië.

Wat kan ik hier aan doen?

Groet,

M.

˜˜˜˜˜˜˜

Beste M,

Echte hitte uitslag (miliaria rubra) wordt veroorzaakt doordat de poriën verstoppen door overmatig zweten. Het is daarom zaak zoveel mogelijk in een koele omgeving te verblijven en geen synthetische kleren te dragen. Katoen is gewoon beter, wat de reclame ook beweert.
Ook oppassen met te veel zeep en warme douche. Liever koud. In het algemeen hoe goedkoper de zeep, of gel, hoe minder schadelijk.
Antihistaminica kunnen helpen. Hier verkopen ze Cetirizine. Wel opletten met autorijden.

Toevallig staat er naast me een bus Snake Brand Prickly Heat poeder. Te koop bij Boots. Vele soorten. Begin met classics.

Ook een lotion met cortison werkt, maar die kun je niet te lang gebruiken.

Een andere mogelijkheid is, dat het geen hitte uitslag is, maar een allergische reactie. Dat zien we heel veel bij allerlei zonnebrand crèmes, maar ook bij een wisselwerking tussen zon en medicijnen.

Gebruik je medicijnen, kijk dan in de bijsluiter, of er iets instaat over uit de zon blijven.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Beste Maarten,

Sinds ik in Thailand verblijf zo`n kleine 2 jaar heb ik last van hele rode handpalmen wat is dat en de oorzaak ervan , voorheen nooit geen last van gehad. Kunt U misschien de oorzaak ervan uitleggen?

Vriendelijke groet,

W.

˜˜˜˜˜˜˜˜

Beste W,

Rode handpalmen kunnen veroorzaakt worden door heel veel zaken. De vraag is, of ze ook pijn doen.
De handpalmen worden rood doordat de vaatjes aan de oppervlakte uitzetten, iets wat veroorzaakt kan worden door de warmte. Vaak heb je dan ook zweethanden.
Ook kan het een symptoom zijn bij leverziekte, zwangerschap en vormen van reuma (met pijn).

Meestal echter hebben we geen idee, wat de oorzaak is.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Vraag voor de huisarts. Momenteel probeer ik de Thaise taal machtig te worden, door een full time studie te volgen aan een taleninstituut. Het is duidelijk dat ik met mijn 65 levensjaren lang niet zo snel opneem als de jonge lui om mij heen. Echter ik raak steeds hopeloos achter met de lessen.
Daarom vraag ik me af of er medicijnen zijn die (al dan niet tijdelijk) je geheugen kan opkrikken.
Allerlei andere middelen (technieken) heb ik reeds geprobeerd en het ligt ook niet aan te kort slapen, alcoholgebruik (want dat drink ik bijna niet) of storende omgevingsgeluiden.

Graag uw mening hier omtrent.

Waarvoor alvast mijn dank,

M.

˜˜˜˜˜˜˜˜

Beste M,

Als we ouder worden, wordt het leervermogen in het algemeen minder. Althans dat wordt beweerd.
Thai studeren op je 65e lijkt me niet eenvoudig. Op je 20e ook niet overigens.
Ik neem aan, dat je Thai wilt leren, om beter in te burgeren. Jongeren doen dat meestal, omdat ze geld moeten verdienen. Die zijn zodoende meestal sterker gemotiveerd.
Pillen om beter te leren zijn er niet. Misschien is privé-les een optie.

Als ik een wondermiddel wist, zou ik het zelf ook slikken.

Met vriendelijk groet,

Maarten


Beste Maarten,

In het verleden altijd vaccinaties gehad. Nu schijn Ik opeens allergisch te zijn voor griep vaccinatie en van de laatste DKTP prik zo ziek dat de huisarts verschillende malen een bezoek aan huis bracht hoge koorts en arm waar injectie was geplaatst twee maal zo dik. Mag nu geen vaccinatie meer hebben maar hoe bescherm Ik mijzelf?

Groet,

C.

˜˜˜˜˜

Beste C.

Bij griep vaccin wordt gebruik gemaakt van eieren. Het zou kunnen zijn dat je allergisch bent voor kippeneiwit, hetgeen overigens niet betekent dat je geen kip mag eten.

Bij de DKTP injectie zou het het kinkhoestvaccin kunnen zijn. Zelf kreeg ik daar vroeger ook altijd een dikte stijve arm en koorts van.
De allergie kun je tegengaan door het slikken van een antihistamine tablet, bijvoorbeeld Ebastine 20 mg. in mijn praktijk gaf ik dat aan iedereen die een griepinjectie kreeg. Of het echt hielp weet ik niet, maar er waren nooit klachten over bijwerkingen.
Wat de DKTP betreft, kun je de volgende keer (over 10 jaar) de Kinkhoest weglaten en DPT nemen.

Nu dit zo plotseling is opgetreden, lijkt het me verstandig een bloedonderzoek te doen, aangezien er iets met je immuniteitssysteem zou kunnen zijn. Ik neem aan, dt je huisarts dat al gedaan heeft.
Als je cortison slikt heb je ook meer kans op bijwerkingen. Ook kunnen het interacties met andere vaccins zijn, maar daar is niet heel veel over bekend.

Je kunt je nog steeds laten inenten, maar vermeldt dan wel de problemen die je gehad hebt. Ook kun je van te voren laten testen, of je nog genoeg antistoffen hebt. Zo ja, dan is vaccinatie niet nodig.

Met vriendelijke groet,

Maarten

5 reacties op “Vragen van lezers aan huisarts Maarten over hitte-problemen”

 1. NicoB zegt op

  Moderator: Beantwoorden van de vragen doet Maarten.

 2. Angela zegt op

  Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: http://www.thailandblog.nl/contact/

 3. john zegt op

  Komplimenten voor het idee van de rubriek van Maarten

 4. Willem zegt op

  beste Maarten
  een opmerking over mijn vraag of meer een wedervraag er is wel een cyste geconstateerd in mijn lever kan dat ermee te maken hebben

  mvg Willem

 5. Maarten Vasbinder zegt op

  Beste Willem,

  Levercysten komen heel veel voor en in jouw geval kan ik niet zeggen of jouw cyste er mee te maken heeft.

  Je kunt je leverfuncties laten testen, om jezelf gerust te stellen.
  Zoals ik al zei, weten we de oorzaak van rode hadpalmen meestal niet, zoals we zoveel niet weten. In dit geval gooien we het dus maar op de warmte
  Als je er geen last van hebt, moet je je er niets van aantrekken.

  Vriendelijke groet,

  Maarten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website