Vragen van lezers aan huisarts Maarten

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
14 juni 2016

Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/


Beste Maarten,

Ik zie dat u veel mensen hier op Thailand blog advies geeft, met name ouderen die naar ik vermoed meer drinken dan gemiddeld. Nooit zag ik bij u de mogelijkheid dat de oorzaak een vitamine B12 tekort zou kunnen zijn. Mag ik u deze tip aan de hand doen?

De symptomen lijst van Stichting b12 tekort maar ook wil ik u wijzen op de site van de B12 research group verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam wellicht voor u nog interessanter omdat het hierbij uw collega’s betreft. Ik denk dat er heel erg veel leed bespaart kan blijven als artsen zich hier meer in verdiepen sowieso wereldwijd maar ook op kleinere schaal zoals via adviezen op Thailandblog. Helaas spreek ik uit eigen ervaring, misdiagnose bleek een b12 tekort te zijn met serieuze gevolgen van dien. Indien u wenst ben ik ten volle bereid u meer informatie te geven.

Noodgedwongen ben ik nu een expert op dit gebied en hoe ermee om te gaan in Thailand. stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12-tekort

Groeten,

M.

˜˜˜˜˜

Beste M,

Dank je voor de tip. Helaas heb ik niet alle onderwerpen kunnen behandelen in de paar weken, dat ik op dit blog zit.
Zover zal het ook nooit komen vanwege de steeds weer verandeenrde inzichten, ook op het gebied van vitaminen.
Eén ding lijkt zeker en dat is dat, voor zover we weten, vit B12 nooit kwaad kan. Het werd vroeger wel het wondermiddel van de huisarts genoemd. In mijn praktijk was ik er ook redelijk royaal mee. Ook weten we dat Vit B12 geen panacée is voor alle kwalen.  Dat een normale bloedspiegel ook niet alles zegt, lijkt ook zo te zijn.

Daarom kan ik best adviseren, dat mensen die daar baat bij denken te hebben, eens per maand een Vit B12 injectie zouden kunnen krijgen. Helaas werkt de orale vorm nauwelijks of niet. Wel de bloedspiegel bepalen. Stel je voor dat die te laag is. Dan kan er veel meer aan de hand zijn. Onder andere in de maag.

Mij is bekend dat er een Vit B12 beweging aan de gang is. Het voordeel is, dat er nu eindelijk uitgebreid onderzoek wordt gedaan, waardoor we op een goede dag zullen weten, hoe het werkelijk zit. Tot nu toe was de aandacht gericht op de pernicieuze anemie (een vorm van bloedarmoede door een Vit B12 tekort). Zoals ik al zei is Vit B12 geen panacée. Dat dachten en denken nog velen ook van Vit D. In Engeland slikten miljoenen schoolkinderen Vit D in de vorm van visolie capsules (levertraan). Dat zou ze intelligenter maken, de concentratie verhogen en nog meer prachtige zaken. Uitgebreid onderzoek was gedaan om dat aan te tonen. Helaas bleek, dat er ook uitgebreid geknoeid was met de resultaten van dat onderzoek. Het heeft jaren gekost, om deze fraude te ontmaskeren en ook jaren, om er een eind aan te maken. In dit geval was het bovendien geen zaak vaan: Baat het niet, dan schaadt het niet. Langdurig te veel aan Vit D kan wel degelijk kwaad.
Miljarden zijn er aan verdiend.

Het is vooral te danken aan Dr. Ben Goldacre, dat er een eind gekomen is aan deze fraude. Dat wil niet zeggen dat visolie capsules niet meer te koop zijn. De producent heeft wel veel van zijn gezondheidsclaims moeten intrekken.

Hetzelfde hebben we gehad met Vit E, een ander panacée. Dat lijkt juist vaak datgene, waar het voor bedoeld is te verergeren.

Om eerlijk te zijn, heb ik meer vertrouwen in Vit B12, maar het blijft gissen.

Ik besef, dat ik nu vele mensen, die supplementen in de vorm van vitamines slikken, ongerust heb gemaakt. Dat is niet de bedoeling. een normale suppletie (aanvulling) kan geen kwaad. Wel is het zaak niet te overdrijven.

Sommige mensen slikken tientallen producten, die elk voor zich geen kwaad kunnen, maar als ze allemaal tegelijk worden geslikt wel degelijk. Mijn advies is, dat als u extra vitamines wilt slikken, een multivitamine van een merk te nemen, waar precies is aangegeven, wat er in zit. Bovendien niet meer slikken dan aangegeven. U kunt er vanuit gaan, dat de fabrikant u niet te weinig zal toedienen.

Van allerlei extracten is dat vaak niet bekend. Dan staat er op de pot 3mg appelmoes extract, 2mg extract van rauwe uien etc. Dat zegt dus niets over wat er precies in zit.

Monique, je hebt me op de praatstoel gezet en ik zie je verder informatie met spanning tegemoet. Je zou namelijk best eens gelijk kunnen hebben.

Met vriendelijke groet,

Maarten


 
Geachte Dr. Vassbinder,

ik heb erge last van mijn voetzolen. De huid bladdert af en is zeer droog. Ook krijg ik steeds regelmatig inkeepingen in mijn voetzolen, wat zeer pijnlijk is. Ik smeer ze in met een creme en draag sokken en sneakers met zachte zolen. Ik strompel dan ook meer dan dat ik loop.

Wat kan dit wezen?

Dank U voor Uw eventuele diagnosis.

Groet,

T.


Beste T,

In dit geval is het wel heel moeilijk, om een goed advies te geven, omdat ik heel weinig van u weet.
Daarom wat algemene opmerkingen over voetklachten.
Afschilferende huid kan veroorzaakt worden door:

 • Schimmel (de randen zijn dan vaak rood). Ook kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan die kunnen gaan bloeden en ontsteken. Tussen de tenen is het ook vaak raak.
 • Als symptoom bij diabetes en/of vaatlijden. Bij suikerziekte zien we veel schimmelproblemen.
 • Te droge huid en/of eeltvorming, hetgeen we vaak op oudere leeftijd zien.

Voetschimmel wordt behandeld met anti-mycotica (middelen tegen schimmel). In eerste instantie lokaal met zalf of poeder. Liever poeder, zeker in deze hitte. Daktarin (myconazol) poeder is te koop bij het Kruidvat en in Thailand waarschijnlijk bij Boots.

Ook bestaat het in een spray. Voor het geval er alleen zalf is, kan die gemengd worden met talkpoeder, om een beter emulsie te krijgen. Minsten drie weken lang behandelen.
In mijn praktijk gaf ik altijd het volgende advies:

 • Wassen met water en zeep.
 • Drogen met haardroger.
 • Betadine.
 • Drogen.
 • Poeder of zalf (poeder ook in schoenen).

Dit minimaal tweemaal daags een gedurende drie weken. Een hele klus, dat wel. Het werkt ook voor schimmel infecties in de liezen, in vetrimpels bij overgewicht en onder de borsten. Mocht dit niet helpen dan kan een andere anti-schimmelzalf of poeder worden geprobeerd.
Zijn de nagels ook aangetast, of helpt herhaalde behandeling niet, dan zijn er ook nog pillen, zoals itraconazol in een schema van: 1 week nemen (2x daags 200 mg na het eten), drie weken niet. Dat drie maal, zodat de behandeling 3 maanden duurt. 84 capsules van 100mg in totaal. Echter nooit zonder uw arts te hebben geraadpleegd vanwege bijwerkingen (lever) en interacties (wisselwerking) met ander medicijnen. Ook dit kan herhaalt worden.

Bij diabetes en/of vaatlijden kan dezelfde behandeling worden gegeven, maar helaas is de behandeling dan vaak minder succesvol, omdat de vaten en de suiker niet meehelpen.

Bij te droge voeten kan een lotion, zoals urea bevattende Eucerin lotion (Watson, Boots) hulp bieden, maar dan moet wel eerst zijn vastgesteld, dat er geen infectie is.
Het dragen van goed schoeisel en katoenen sokken is belangrijk tot de voeten beter zijn. Daarna natuurlijk ook.

Een goede voethygiëne is zeer belangrijk in elk klimaat, maar zeker in tropische hitte.

Helpt niets, dan zou ik een dermatoloog bezoeken, die misschien een pedicure (met gesteriliseerde instrumenten!) aan zal raden.

Houdt er rekening mee, dat de behandeling lang kan duren. Het belangrijkste op dit moment is, dat u weer kunt lopen. Vandaar, dat ik zou beginnen met voetbaden met huidverzachtende zeep of shampoo en daarna veel betadine of chloorhexidine op waterbasis (niet te lang bewaren), of mercurochroom, om eventuele infecties te bestrijden. Antibiotica zijn hier voorlopig niet op zijn plaats en kunnen bovendien schimmelinfecties uitlokken. Vaak helpt dat snel, waarna de voeten kunnen genezen.
Hebt u nog vragen, dan hoor ik dat wel. Sterkte. Ik heb wat plaatjes toegevoegd.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Goedendag Maarten,

Ik wil naar Thailand en moet de medicijnen : Pradaxa-Metoprololsuccinaat-Vastatine gebruiken mijn vraag is: kan ik deze medicijnen vrij meenemen naar Thailand of vallen ze onder de opiumwet? De Apotheker gaf mij er geen duidelijk antwoord op.

Bedankt voor info,

C.

˜˜˜˜˜

 
Beste C,

Deze medicijen vallen niet onder de opiumwet. Pradaxa is een antistollingsmiddel, vastatine (simvastatine) een cholesterolverlager en metoprolol een beta-blokker. De laatste wordt wel door o.a. biljarters gebruikt om een rustiger hartslag te krijgen. Ook bij examenkoorts wordt het wel eens aangewend.
Vraag in ieder geval de huisarts een in het Engels geschreven recept af te geven. Enkele stempels, die heeft hij ook, maken het geheel nog officiëler.

Stop in ieder geval een voorraad voor een week in de handbagage, mochten de koffers niet of te laat aankomen. Overigens zij deze medicijnen ook in Thailand te verkrijgen, maar dat is vaak even zoeken.

Vriendelijke groet,

Maarten

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Vragen van lezers aan huisarts Maarten”

 1. ruud zegt op

  Het gebruik van maagzuurremmers laat vitamine B12 slechter opgenomen worden in het lichaam.

  • Monique zegt op

   Er zijn ontzettend veel oorzaken aan te wijzen inzake de opname van B12 door de maag hierbij wil u graag wijzen op deze link: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/

 2. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb mij wel eens laten vertellen dat een ‘normaal’ mens voldoende vitamine B12 voorraad heeft voor drie jaar. Als iemand er echt een tekort aan heeft is er dus chronisch iets mis dat aangepakt moet worden en het simpelweg slikken of spuiten van wat extra zou dan niet meer dan schijnveilige symptoombestrijding zijn. En als je geen tekort hebt hoef je vanzelfsprekend ook niks aan te vullen. Zit daar een kern van waarheid in?

  • Monique zegt op

   Zo.ang er geen oorzaak is gevonden mag men nooit stoppen met injecteren, staat ook in de bijsluiter. Als er geen aantoonbaar tekort is maar er zijn toch symptomen zijn er andere bloedtesten die meer uit kunnen wijzen zie mijn antwoord aan Maarten. Daarbij is vitamine B12 niet toxisch. Dus waarom bij het niet vinden van andere oorzaken bij klachten het proberen. Lijkt mij de moeite waard.

  • Monique zegt op

   Het lichaam heeft altijd een voorraad B12 in reserve. Die voorraad kan wel drie jaar meegaan. Daardoor duurt het een aantal jaren voordat iemand echt vitamine B12-tekort heeft. Symptomen kunnen vaak al in een vroeg stadium aanwezig zijn ruim voordat het lichaam de voorraad aanspreekt.

 3. Monique zegt op

  Beste Maarten,

  Ik ben het absoluut met u eens dat Vit B12 geen panacée is voor alle kwalen. Er wordt onder andere ook geadviseerd, kijkend naar de symptomen lijst van een Vit B12 tekort, eveneens te checken op schildklier functies en Vitamine D, omdat deze dezelfde symptomen kunnen geven. Ongetwijfeld zullen er ook andere oorzaken aan te wijzen zijn. Na aanleiding van het onderzoek van de B12 research group op 70.000 mensen van alle leeftijdscategorieën waarbij 45% een tekort bleek te hebben neig ik toch te zeggen waarom niet meteen checken op een B12 tekort om dit uit te sluiten en mocht dit geen uitsluitsel geven of de waarde zich in een grijs gebied bevinden verder te testen op Actief B12, MMA (Methylmalonzuur en Homocysteïne. Dit alles heeft overigens alleen zin als er langere tijd (soms zelfs een jaar) geen supplementen gebruikt zijn die vitamine B12 bevatten.

  Zou dit onderzoek onder 70.000 mensen alleen boven de 50+ hebben plaatsgevonden dan had het percentage van mensen met een B12 tekort veel hoger uitgevallen zijn. Dit vanwege de verminderde opname bij mensen boven 50+.

  Een gewone B12 test alleen kan een tekort nooit uitsluiten bij zogenaamde laagnormale waarden. Een gewone B12 test kan in sommige gevallen een vals hoge/normale waarde geven, terwijl er toch een tekort is, of een lage waarde, terwijl er geen tekort is.
  Injecteren 1 X per maand is wellicht voldoende voor mensen zonder klachten maar mensen met klachten zouden eerst een opstart behandeling moeten krijgen en daarna langzaam afbouwen, klachten zijn hierbij leidend, dit staat ook duidelijk in de bijsluiter van de hydroxobalamine ampullen (de tot nu toe bewezen) beste injecties volgens de B12 research group, zonder dat zij hierbij merknamen noemen).
  Er zijn ontzettend veel oorzaken aan te wijzen inzake de opname van B12 door de maag hierbij wil u graag wijzen op deze link: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/
  De vitamine B12 beweging die aan de gang is, is mijn inziens een zeer betrouwbare, deze beweging is al aan de gang sinds 2009 voor meer info zie: http://stichtingb12tekort.nl/wp-content/uploads/2015/02/nhg_respons_b12diagresgroup-rotterdam_201410061.pdf en hebben het onderzoek geleid onder 70.000 Rotterdammers.
  Tot slot, multivitamines kunnen wellicht geen of minder kwaad maar ook hier een kanttekening, let op dat het geen chemische synthetische cocktail is.

 4. joop zegt op

  Moderator: Nogmaals, vragen aan Maarten moeten via de redactie.

 5. Patrick DC zegt op

  Daktarin is hier nauwelijks verkrijgbaar en de tube welke ik 6 jaar geleden meebracht uit EU werkte nauwelijks.
  “Dermaheu” zalf werkt veel beter tegen oa. schimmelinfecties, is goedkoper , en is vrijwel in elke apotheek verkrijbaar.

  • maurice zegt op

   Geachte Maarten/ lezers met eeltkloven aan de voeten,

   Heb niets toe te voegen aan de behandelingen hierboven vemeld. Zelf heb ik er ook wel eens last van, vooral als ik terug ben in Nederland.
   Als er af en toe toch nog ‘n pijnlijke kloof ontstaat, zoals laatst op mijn voetzool, dan plak ik de randen dicht met superlijm/secondenlijm, probleem opgelost. Meteen er na loop je weer als ‘n kievit!
   Maar, ‘n bevriende arts zei dat ik dat beter niet kon doen i.v.m. risico op infectie…..

   M.vr.gr. Maurice

 6. Henk zegt op

  Het probleem met diepe pijnlijke kloven heb ik al mijn leven lang dus heeft niet altijd met leeftijd te maken .
  Heb een vermogen aan zalfjes en creme gesmeerd maar de meeste zonder resultaat .
  Wat ik nu doe is het volgende ::Ik pak behoorlijk war vaseline en smeer daar mijn hele voetzoolrand mee in,rol de hele handel in verband en doe als extra nog sokken aan zodat het goed blijf zitten .
  Gewoon laten zitten tot de volgende douchebeurt en weer een paar weken zorgeloos lopen in plaats van lopen als een balletdanseres .(niet te zuinig met de vaseline )
  Succes en laat je het horen of het bij jou ook werkt ???

  • Nicole zegt op

   zou u mij kunnen mailen. Ik heb misschien de oplossing voor u .
   exviwo@hotmail.com

 7. Ger zegt op

  als leek mag ik natuurlijk reclame maken : voor aanvulling op de voedingsinname in Thailand heb ik in Nederland gekocht : Davitamon Activit 50 +
  met jawel B12 200% van de ADH

  probeer elke dag een tablet in te nemen want ja de dagelijkse groente en fruit laat wel eens te wensen over in Thailand . En ter info: Ik drink geen alcohol en heel weinig vlees, alleen kip of vis en dan heel bescheiden maar wel meer melkprodukten dan in Nederland : zuiveldrankjes en yoghurt zijn nu eenmaal lekkerder in Thailand.

  • Monique zegt op

   Beste Ger,

   Ik zou als tip willen geven A. Kijk of je geen chemische cocktail inneemt en B. Check de dagelijks aanbevolen hoeveelheden. In veel multivitaminen zitten vitamines die de dagelijkse hoeveelheid overschrijden. Een overdosis aan sommige vitamines zoals vitamiine B12 kunnen geen kwaad maar een overdosis aan andere vitamines zoals bijvoorbeeld B6 weer wel.
   Denk ook aan de in vet oplosbare vitamines (ADEK) daar mag je niet te veel van hebben.
   Wat betreft fosfor en natrium (zout). Met name zout heb je al snel te veel, en dit zelfde geldt ook voor fosfor.

   Een andere manier om de goede van de slechte te kunnen scheiden, is het zoeken naar de magnesiumverbinding op het etiket. Als er gesproken wordt van magnesiumoxide, dan is dit een slecht teken. Magnesiumoxide is een stof wat door ziekenhuizen wordt gebruikt om de darmen schoon te maken. Met andere woorden: Dit is een laxeermiddel. Zodra er magnesiumoxide op het etiket staat, heb je gewoon een heel duur laxeermiddel in handen.

   Magnesium blijft wel een belangrijke voedingsstof, maar in een andere verbinding: magnesiumbisglycinaat of magnesiumcitraat is een prima verbinding zonder de laxerende bijwerking.

   E-nummers

   Jawel, het bestaat echt! Multivitamines waar bepaalde, door Europa ‘goedgekeurde’, hulpstoffen in verwerkt zitten. Denk hierbij aan geurstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen en glutamaat. Dit heeft helemaal geen functie in de werking van de multivitaminen, behalve dan dat mooie rode kleurtje en die frambozensmaak. Totaal onnuttig!

   Tot slot, multivitamines zijn natuurlijk nooit een vervanging voor gezond eten!

 8. Ger zegt op

  en ter aanvulling : in deze tabletten zitten een hele reeks vitaminen en mineralen waaronder B12, D , C en nog een rijtje . Altijd goed ter voorkoming van een tekort aan vitamnines en zo en voor een gezonde levensstijl.

 9. Chris zegt op

  Dank je Maarten voor je info ( daar heb ik wat aan )

  Gr Chris

 10. ruud zegt op

  Wat goed helpt bij die kloven, is met het fijnst beschikbare waterproof schuurpapier (van die zwartgekleurde vellen) de dikke eeltlagen voorzichtig wegschuren.

  Mijn theorie daarachter is, dat die uitgedroogde harde eeltlaag gaat scheuren door de belasting van het lopen en daardoor die diepe kloven in het zachtere weefsel maakt.
  Door die eeltlaag weg te schuren, wordt de huid soepeler.

  Bovendien komt de zalf dan beter in contact met het levende weefsel.
  Ik gebruik daarvoor zelf een zalf met 10% ureum voor een droge huid van medmaker.
  Te koop, of te bestellen bij de apotheek in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website