Vragen aan huisarts Maarten

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
25 mei 2016

Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/


Beste Maarten,

Ik heb (zoals héél veel falangs) een infectie in een van mijn benen gehad, resultaat: onderbeen helemaal rood en opgezwollen. Ik heb dit 3 jaar op een rij gehad, altijd ergens in juni( aanvang regenseizoen). De eerste keer naar een privékliniek, meteen opgenomen, aan het infuus, antibiotica, enz. Duur 6 dagen.De dokter vertelde mij dat ik waarschijnlijk wel weer een keer terug zou komen, ik heb een bacterie in mijn bloed welke blijkbaar niet geheel uit te roeien is. En jawel, jaar daarop hetzelfde euvel, alleen aan mijn andere been, een klein wondje of ontstekinkje, en het is meteen prijs. De kosten liggen ergens rond de tienduizend baht per dag voor opname, dus dat hakt erin. Nu : Ik heb het hele geval inclusief factuur en behandeling, aan mijn huisarts in Nederland overhandigd, met de vraag: Heeft deze arts de goede behandelmethode cq. antibiotica toegepast. Antwoord van mijn huisarts: Als je weer eens zoiets aan de hand hebt: Fludoxacilline 4xdaags 500mg.
Nu mijn vraag aan u: Is het waard dit risico te proberen? Kan ik op voorhand dit medicijn inslaan?
Ik heb deze infectie al bij zeker 6 van mijn falangcontacten hier gezien.
Eventuele foto’s wil ik graag sturen ter informatie.

Groeten,

L.

Beste L.,

Waarschijnlijk heb U erysipelas (wondroos, belroos). Het wordt ook vaak cellulitis genoemd, hoewel dat niet precies hetzelfde is. Het onderscheid is echter moeilijk. Niet te verwarren met cellulite, de sinaasappelhuid op de bovenbenen bij vele vrouwen.
Erysipelas is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. Dit kan ontstaan via een wondje in de huid en komt veel voor bij mensen met lymfe oedeem , bij mensen met een bypass waarvoor een vat uit het onderbeen is gebruikt, bij zwemmerseczeem (het wondje zit dan vaak tussen de tenen), bij suikerpatiënten, bij slechte circulatie (rokers) en ook bij mensen met overgewicht.
De veroorzaker is meestal een streptokok of een stafylococ, die binnen is gekomen via dat wondje.
Helaas is erysipelas vaak moeilijk te behandelen en kan daardoor een chronische vorm aannemen. In dat geval zal het steeds weer terugkomen.  Hoe warmer, hoe groter de kans dat de symptomen terugkomen.
Hoe u hier behandeld bent, weet ik natuurlijk niet, maar flucloxaciline is een uitstekend antibioticum en veelal effectief. Wel minstens twee weken slikken.
De professor interne geneeskunde die ik in de opleiding had, beweerde dat na 20 weken slikken er een kans op genezing bestaat. Dat is echter nooit aangetoond.
Het isoleren van de bacterie zal ook helpen, hoewel dat heel moeilijk is in dit geval.
Heel belangrijk is, een goede hygiëne, ook tussen de tenen, om te voorkomen dat er nieuwe bacteriën binnenkomen.
Bij hoge koorts altijd een dokter raadplegen, maar liever nog daarvoor, om ernstige complicaties te voorkomen.
Foto’s zijn altijd een steun bij het geven van advies

Met vriendelijke groet,

Maarten


Hallo Maarten,

Ik heb al 20 jaar een herpes virus infectie die in Nederland 3 a 4 keer per jaar terug kwam in mijn gezicht. Nu ik een aantal jaar in Thailand woon komt de infectie veel vaker terug 7 a 8 keer per jaar.
Reden zou warmtestress wezen en dat kan kloppen want vanaf maart t/m november komt het virus het meest terug.
Wat te doen? In airco leven,accepteren of terug naar Nederland.
Alle 3 geen optie ik hou van Thailand en buitenleven en heb dus ook geen airco in huis. Dus graag tips om hier mee om te gaan.
Ps ben een matige drinker, nog redelijk actief en verder gezond

—-

Beste K.,

Mijn vermoeden is dat het hier om Herpes Simplex I gaat.
Het enige wat ik U kan aanraden is een kuur Valaciclovir te nemen 2dd500mg gedurende 10 dagen bij de volgende uitbraak van het virus.
Daarna 1 tablet per week ter voorkoming van een nieuwe infectie. Daar heb ik veel succes mee gehad in mijn praktijk.
Andere anti-virale middelen kunnen natuurlijk ook.
Wel eerst met uw eigen arts bespreken natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

Maarten


Beste Maarten,

Sinds 2004 dat mijn vakanties in Thailand zijn begonnen haalde ik braaf de injecties die men “nodig” vond. Heb dat gedaan tot 2010 en vanaf dat moment ben ik in Thailand gaan wonen en ben ik hier mee gestopt.

Mijn vraag is of je hier in Thailand daar verder nog iets aan moet doen of dat je zegt van, laat maar zitten.

Bij voorbaat dank voor je antwoord.

Groet,

D.

—-

Beste D.,

Welke injecties u gehad heeft, weet ik natuurlijk niet, maar ik raad u aan er gewoon mee door te gaan. Elk vaccin wordt met een bepaalde frequentie herhaald. Die frequentie ligt binnen een veilige marge.
Gele koorts 10 jaar, maar waarschijnlijk werkt die vaccinatie het hele leven.
Belangrijk in Thailand zijn difterie, kinkhoest, polio (nog wel), eventueel gele koorts en typhus. Een goede aanvulling vormen hepatitis A en B. Meningitis A en C en spoedig B.
Ook een injectie tegen longontstekingen heeft zijn voordelen. Voor de in Thailand veel voorkomende melioidosis ( een zeer gevaarlijke longontsteking) is een vaccin onderweg.
In de nabije toekomst komt er ook een Dengue vaccin, dat momenteel onder andere bij schoolkinderen in Cambodja en Thailand wordt uitgeprobeerd. Als ik iets vergeten ben, laat het me dan weten.

Om eerlijk te zijn, ben ik zelf ook gestopt met al die injecties, maar dat mag ik niemand adviseren.

Met vriendelijk groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website