Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben nog 76 jaar en woon sinds 2009 in Thailand. Vanaf 1999-tot 2009 was ik Thailandganger voor 8 maanden hier en 4 maanden in Nederland.

Eerst een kleine voorgeschiedenis. Ben in 2010 geopereerd hier in het Changmai Ram Hospitaal, aan een vergrote prostaat, dat is allemaal goed gekomen. In 2013 ben ik geopereerd aan darmkanker, ook in het Changmai Ram Hospitaal. Daarna de nodige scans en kijkoperatie ondergaan, tevens 12 chemo’s met Flu 5 om de 2 weken waarvan 2 nachten in het ziekenhuis, kreeg 2 liter chemo per keer.

Staat nog steeds onder behandeling van mijn oncoloog. De kijkoperatie is nu over 3 jaar weer, de scan volgens mij over 2 jaar weer. Wat mijn darmen betreft, ben ik zeer tevreden met mijn oncoloog en wil dus bij haar blijven voor de eventuele controles.

Maar nu het volgende. Toen ik vorig jaar (2018) in Nederland was kreeg ik een beroerte daar. Heb in het MCL Leeuwarden 4 dagen gelegen, teven 1 keer voor een controle test. In eind juli 2018 was ik weer hier en bent weer naar mijn oncoloog gegaan. Om dit te vertellen tevens dat ik nog wel medicijnen genoeg heb tot september. Toen een afspraak gemaakt voor nieuwe medicijnen, tevens wil ze in september een scan laten doen. De scan was goed, kreeg medicijnen mee voor 3 maanden. In december weer terug en werd wederom gecontroleerd, was mijn bloeddruk iets te hoog, 150-90 en kreeg dus bloeddruk verlagende medicijnen mee. Volgens mij in plaats van 3 stuks zie het nu 4, neem alleen voor s morgens die ene waarvan ik maar een halve nodig heb.

Omdat ik met mijn ZKV in Nederland bij VGZ toestemming heb gekregen om voor een half jaar medicijnen kan krijgen, reden omdat ik in Nederland normaal een belletje kan doen met mijn huisarts ,die geeft mij dan een herhalingsrecept, hier doen ze dat niet, moet naar de dokter, in het ziekenhuis en heb daar geen zin in.

Op 28-05-2019 moet ik weer terug komen. Vandaag begon ik te tellen hoeveel medicijnen ik nog heb dat is 90. Nu mijn vraag aan u. Ik heb aan mijn oncoloog wel vertrouwen wat mijn darmkanker betreft, maar niet wat mijn beroerte betreft.

Ben van plan mijn afspraak op 28-05-2019 af te zeggen ook omdat ik nog genoeg medicijnen heb tot juli, tevens te gaan vragen aan haar, wat mijn beroerte betreft om naar neuroloog te gaan.

Zijn mijn bloedtesten wel goed wat de beroerte betreft? Heb de laatste soort medicijn niet genomen. Achteraf ook mijn fout, had beter toen ik hier weer was, gelijk naar de neuroloog moeten gaan, maar wilde mijn oncoloog niet passeren, in de hoop dat ze mij wel verwijst naar de neuroloog.

Voor de rest voel ik mij goed.

Met vriendelijke groet.

H.

*******

Beste H,

Excuus voor het late antwoord. Ik ben even een weekje op pad met mijn zoon uit NY, die ik 4 jaar niet gezien heb.

Wat betreft uw medicatie, deel ik uw mening. De clopidrogel is eigenlijk al wel genoeg. Uw bloeddruk zal ongetwijfeld te hoog zijn bij de oncoloog. De reden daarvan is bijna zeker het feit dat zo’n bezoek forse stress veroorzaakt. De simvastatine lijkt me ook niet echt nodig en de bifidobacterrium al helemaal niet.
Dat laatste berust op enigszins achterhaalde ideeën van enkele jaren geleden, die nog wel een tijdje hardnekkig gevolgd zullen worden.

Trombose, beroerte enz. zijn soms een gevolg van kanker en vaak een eerste symptoom. Een mogelijke bijkomende oorzaak dus. Oncologen zijn vaak niet goed in de behandeling en vervolgbehandeling van trombose. Dat is hun vak niet.

Hebt u nog vragen, dan zal ik die graag beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website