Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb u al vaker geschreven, ik ben  84 jaar oud, rook niet, drink niet al heb ik wel af en toe trek in een biertje, mijn beweging is een stuk minder. Dit komt hoofdzakelijk door rugklachten. Deze klachten werden verholpen door een cortison injection. Maar de vraag is of dit nog kan na een zwaar hartinfarct?

Ik doe er 2 bijlagen bij (ik hoop dat u ze kunt lezen).

Ik heb 5 dagen het ziekenhuis gelegen en er zijn 3 stents geplaatst, mijn bloeddruk was op een gegeven moment zo laag (30 sys en 20 dia mmhg (ondertussen 109 – 67) dat ik bijna vertrokken was naar een andere wereld. Hoewel ik moet zeggen een prachtige manier van overlijden (zonder pijnen) maar ben wel blij dat ik nog volop aanwezig mag zijn.

Zijn al die medicijnen in de bijlage noodzakelijk ?

Groet,

J.

******

Beste J,

Dat was inderdaad door het oog van de naald.

Afhankelijk van de frequentie van de cortisoninjectie kun je wat zeggen over de schadelijkheid.

Wat betreft de andere medicatie is de dubbele antistolling gevaarlijker dan het niet ontstollen. Daarom kunt u de aspirin weglaten. (ASA)

De lipitor is zinloos en zal niets aan uw levenslengte en levenskwaliteit toevoegen. Wel kunnen de rugklachten misschien verminderen, als u er mee stopt.

De Vastarel is een middel, waarvan niet is aangetoond dat het echt werkt, althans bij grote groepen mensen. Wel zijn daar aanwijzingen voor. Er zijn onderzoekingen waarin het gecombineerd is met atorvastatine (lipitor). Er is geen verschil tussen de groep met en zonder lipitor. Als bijwerking wordt parkinsonisme genoemd.

Al met al valt de hoeveelheid medicijnen nog mee als ik zie, dat anderen vaak meer dan 10 middelen voorgeschreven krijgen

Voor uw rug is het misschien beter als u oefeningen doet onder leiding van een fysiotherapeut. Hier worden wat oefeningen genoemd die u thuis kunt doen: https://fysiogroephaaglanden.nl/last-van-je-rug-beweeg/

Geniet zoveel mogelijk.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.91/5. From 11 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website