Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 74 jaar, 182 cm groot, 95/96 kilo, niet roken en geen alcohol. Bloeddruk 130/80. Gebruik geen medicijnen, behalve nu tegen pijn linkerzij/linkerbeen zijnde 200mg Celebrex cap en Voltaren emulgel.

Voorgeschiedenis. Eind 2019 MRI scan, prostaat biops, botscan, orchidectomie en botbiops. Na botbiops bleek prostaatkanker niet uitgezaaid te zijn maar dat ik ziekte van Paget heb. Daarvoor na overleg met LMC Nederland een infuus met Zoledronaat toegediend gekregen. Laatste check PSA begin november 2020 gaf een waarde van 0,79 aan.

Aantal weken geleden had ik het idee dat mijn linkerbeen wat stijf was. Verweet ik in eerste instantie aan verkrampt autorijden in donker en met regen. Dacht slim te zijn dus volgende dag op de hometrainer en i.p.v. 1 keer 15 minuten over de hele dag 3 x 15 minuten gedaan. Foute keuze want kreeg veel pijn in linkerbeen. Kon niet op die kant slapen. Na een tijdje aanzien naar Bangkok Hospital in Korat omdat daar al mijn gegevens lagen m.b.t. mijn hierboven vermelde voorgeschiedenis.

Eerste orthopedist: u zit teveel, bent al wat ouder het is spierpijn en hier zijn wat medicijnen. Geen verbetering. Tweede orthopedist: vermoedelijk heeft u tendinitis, kreeg dezelfde medicijnen. Ik verwijs u ook door naar Fysio. Laatste middel is cortisone injectie. Omdat ziekte van Paget hier onbekend is weet ik niet of een cortisone injectie wel juiste behandeling zal zijn.

Fysio (Bangkok Hospital): gezien uw voorgeschiedenis mag ik helaas geen laser gebruiken. Dus ultrasoon, peddels, massage en hotpacks. Vier behandelingen gedaan en geen echte verbetering.

Na bezoek aan dokter voor PSA gelijk weer naar dezelfde (tweede) orthopedist. Vertelde het verhaal over niet gebruik kunnen maken van laser. Hij belde dokter bij fysio op en ik mocht langskomen.

Dokter bij fysio onderzocht mij en zei: probleem komt van bilspier. Die zit zo diep dat laser er niet bijkomt dus stelde ze Shockwave en radio frequentie behandelingen voor in combinatie met oefeningen. Wederom 4 behandelingen waarvan ik er inmiddels 3 achter de rug heb, morgen de laatste keer. Overdag voelde ik mij goed maar om te kunnen slapen had ik wel een slaappil nodig. Helaas zorgt prostaatkanker er voor dat ik vaak wakker word om naar toilet te gaan.

Afgelopen nacht deed linkerheup en linkerbeen zo een pijn dat ik om 00.05 uur maar ben opgestaan. Wat korte slaapperioden (1,5 tot 2 uur per keer) uitgehouden tot klok van 04.30 uur.

Enig idee in welke richting ik nu zou moeten zoeken? Komt het door ziekte van Paget waardoor mogelijke vervorming van bot is opgetreden en zenuw wat bekneld zit? Zou het soms ischias kunnen zijn?

Hoop dat u wijs kunt worden uit mijn verhaal. Alvast mijn dank voor uw reactie.

Groet,

R.

******

Beste R,

Wat een toestand. Uw verhaal is heel duidelijk.
Het meeste waarschijnlijk is, dat de ziekte van Paget de pijn veroorzaakt. Deze ziekte heet ook wel Osteitis deformans. Misschien weten ze dan wat het is.
Hier een artikel over Paget’s disease: emedicine.medscape.com/article/334607-treatment.
Belangrijk is de behandeling met biphosphonaten. Het simpelste en goedkoopste is alendronaat, dat neemt men ‘s-morgens nuchter in met een glas water (40mg per dag). Daarna een half uur niet eten, drinken of liggen, anders kan irritatie van de keel en de slokdarm optreden. Daarnaast Calcium (1500 mg per dag) en Vit. D 500 mg per dag).

Regelmatig moeten botmarkers in het bloed worden gecontroleerd, te beginnen met alkalische fosfatase. Ook een skeletscintigrafie is aan te bevelen, om te kijken waar het bot is aangetast.

De specialist voor deze aandoening is de internist of de reumatoloog en niet de orthopeed. Regelmatige controle is belangrijk vanwege het gevaar voor botkanker, iets wat bij Paget vaker voorkomt.

Inmiddels zit u met pijn, die inderdaad uit kan gaan van de lumbale wervelzuil. Het zou kunnen dat de Paget daar ook bezig is. Overigens is de ziekte meestal lokaal en dus niet aanwezig in alle botten.

Als laatste bestaat nog de mogelijkheid van een doorbloedingsstoornis, maar daar kies ik niet als eerste voor.

Zo te zien heeft u een uitermate agressieve behandeling ondergaan voor uw prostaat, maar misschien was het wel nodig. Omdat u bijna daardoor geen testosteron meer aanmaakt, kan de Paget agressiever zijn.

Mijn advies in deze is, zo snel mogelijk een internist te bezoeken.

Sterkte,

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website