Vraag aan huisarts Maarten: Ziekte van Cavun Epstein Barr

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
4 maart 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Een familielid van ons van 40 jaar heeft plotseling de ziekte van Cavun Epstein Barr gekregen. Hij verkeert in stadium 1. Het gezwel bevindt zich achter de neus in het cavum. Het gezwel is NIET operabel. Chemotherapie en bestraling wordt de aanpak.

Vraag aan Maarten: Wat denk jij van deze aanpak, zijn er alternatieven qua aanpak. Bestaat er andersoortige medicatie. Hoe schat jij de overlevingskansen in? Wat kunnen de restverschijnselen zijn na chemo en bestraling van het gezicht zoals mogelijk gezichtsdeformaties. 83.000 mensen slechts schijnen deze ziekte hebben, dus niet erg interessant mogelijkerwijze voor de farmaceutisch industrie.

Hoop dat jij hier iets zinnig over kunt zeggen.

Groet,

R.

*****

Beste R,

Cavum Carcinoom wordt inderdaad in verband gebracht met het Epstein Bar virus (Kissing disease). De gangbare behandeling is inderdaad chemotherapie en bestraling. De tumor is niet operabel, omdat er al snel uitzaaiingen zijn.

Stadium I heeft een gunstige prognose. Het is een snel groeiende tumor. dus hoe eerder behandelen, hoe beter. 80% van de tumoren verdwijnt na de behandelen en de 5 jaar overlevingstijd ligt rond de 50%. De bijwerkingen zijn niet al te ernstig.

Hier is een artikel met veel informatie, maar vraag het ook aan de behandelend geneesheer: www.cancer.net/cancer-types/nasopharyngeal-cancer/types-treatment

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website