Vraag aan huisarts Maarten: Wond hernia door overgewicht

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
20 januari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Afgelopen maart heb ik een Aneurysma (AAA) operatie ondergaan alles goed verlopen. Ik ben 68 jaar, 175cm lang, bloeddruk 130/75 rook niet meer drink heel af en toe een glaasje whiskey. Gebruik na de operatie aspirin 81 mg.

Door het stoppen met roken ben ik een beetje te zwaar geworden. Van 75 kilo naar bijna 90 en op enige plaatsen wond hernia opgelopen door overgewicht. Geen mooi gezicht. Ben al druk aan het afvallen 6 kilo eraf na 2 maanden, loop elke dag 4 a 5 kilometer.

Mijn vraag is, de dokter zei dat de hele wond weer open moet als ik het hersteld wil hebben en is het wijs om het te laten doen? Ondervind er wel last van. Gebruik al een band maar dat zit niet zo prettig en heb er na enige tijd last van. Zie er een beetje tegen op om weer onder het mes te gaan.

Groet,

W.

*****

Beste W,

Die dokter heeft gelijk.

Maakt u echter niet te veel zorgen. De bedoeling is de wond weer goed te hechten. Dat is normaal gezien geen grote ingreep. Probeer wel af te vallen. Zo’n hernia kan opnieuw ontstaan. Ook spanning op de buikwand vermijden.

Misschien wil men een matje gebruiken. Op die plek geven die matjes (mesh) meestal geen problemen. Bovendien zijn ze redelijk makkelijk te verwijderen. Er bestaan ook biologische matjes, meestal van varkensmateriaal gemaakt. Die lossen op den duur op. Een synthetisch matje blijft altijd zitten.

Als het kan zonder matje, verdient dat de voorkeur. Veel hangt af van de kunde van de chirurg.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website