Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man die 69 zal worden en momenteel in aanmerking kom voor een AAA ingreep infrarenaal niet zonder gevolgen voor de nierwerking met nu een sGFR tussen 30 en 25,5. De kans is heel groot dat zowel na een abdominale of endo vasculaire ingreep ik hemodialyse zal moeten ondergaan, 3 maal per week.

Nu mijn vraag natuurlijk: is er in Thailand een redelijke toegang tot dialyse, ook in Isaan meer bepaald Nakhon Phanom en wat zijn eventueel de geschatte kosten van een behandeling?

Indien niet mogelijk zullen wij nooit meer naar Thailand kunnen afreizen! De enige hoop is dan een transplantatie en in België niet eenvoudig toegestaan gezien voorbije levensstijl: roken, ,al is dat minimaal tot 3 per dag.

Hopelijk een positief antwoord. In afwachting veel respect voor uw rubriek.

Groet,

P.

Beste P,

Deze vraag heb ik doorgegeven aan de lezers, omdat ik eerlijk gezegd geen idee heb.

Als u zelf moet betalen moet u rekenen op minimaal 400.000 Baht per jaar. Daar kunnen dan nog kosten bijkomen van medicijnen, complicaties etc.

Ongetwijfeld zijn er lezers met ervaring in deze.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

5 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Wat kost een nierdialyse in Thailand?”

 1. Hans zegt op

  Beste P,
  De moeder van mijn vrouw doet 3x wekelijks een hemodialyse. In de begin periode betaalden we die zelf. Nu valt ze binnen de standaard thaise verzekering en word gelukkig alles vergoed.
  Ze ging hiervoor naar een kleine kliniek vlak naast het Maya shopping mall in Chiang Mai. Kosten eerste malen was zo’n 2500 ivm aanschaffen van wat persoonsgebonden apparatuur, maar erna was het een vast 1800 baht per keer.
  Dit ongetwijfeld voor Thai en farang hetzelfde.

  En een snelle google laat zien dat Anutin in Nov. 2020 een dialysis centre heeft laten openen in Nakhon Phanom

 2. Lung addie zegt op

  Beste P.
  de vraag welke je stelt is een zeer ernstige vraag en, aangezien Dr Maarten die doorstuurt naar de lezers, neem ik de vrijheid je van antwoord te dienen.
  In de eerste plaats: nierdialyse is heel toegankelijk in Thailand. Op medisch gebied is er hier in Thailand geen enkel probleem.
  De vraag is wel: hoelang wil je naar Thailand komen? Als ‘toerist’, voor bv een maand of langer om familie te bezoeken? Indien dit zo is, dan moet je zelf uitmaken of je die tijdelijke kosten zelf kan dragen of niet.

  Het antwoord hierboven van Hans met een prijskaartje van, laat zeggen 2000THB is wel voor de Thais en niet, zoals hij veronderstelt voor Farangs. De Thaise mensen kunnen immers beroep doen op de 30THB regel en kunnen zich verzekeren tegen andere kosten, zoals de bijkomende medicatiekosten. Jij, als buitenlander kan daar geen beroep op doen en zal dus ook de ligkost per opname (3x per week) moeten betalen plus de mediciijnkost. Ik zou dus eerder steunen op de prijs van 400.000THB/j welke Dr Maarten opgeeft. Je zal wel een hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten hier maar reken er maar op dat een ‘bestaande aandoening’ uitgesloten zal worden.
  Beroep doen op de Belgische zorgverzekering zal, jammer genoeg, ondanks het feit dat je ‘wereldwijd’ als RSZ betalende gepensioneerde, verzekerd bent, zal een probleem opleveren. Een der crusiale voorwaarden, om terugbetaling te krijgen, is dat de opname of verkregen zorg ‘DRINGEND’ moet zijn en dat is in uw geval niet zo daar je vertrekt met een gekend probleem en uw medisch verleden gekend is bij de Belgische zorgverzekeraar.
  Ik kan je dus maar een raad geven: neem contact op met het RIZIV, dat kan via uw mutualiteit, en doe de vraag daar. Ik vrees echter dat het antwoord zal zijn: je moet je in Belgenland laten behandelen, dan doen wij terugbetaling.
  Ik vind het jammer dat ik je dit antwoord moet geven, maar dat is de realiteit.

 3. Hans zegt op

  Beste Lung addie,

  Zoals expliciet vermeld, in de periode dat we zelf betaalden, dus buiten de 30 baht verzekering vielen, betaalden we de standaard prijs. Deze is ongetwijfeld voor Thai en farang hetzelfde.
  Erna, sinds ze de officiele weg van de gezondheidszorg hier heeft gelopen, valt ze nu wel binnen de 30 baht regeling, en word het vergoed.

  Maar de enige manier om het zeker te weten is om te bellen of mailen met het lokale ziekenhuis.
  There are 2 host hospitals that provide peritoneal dialysis services: Nakhon Phanom Hospital and Sri Songkhram Hospital.

  Onderop de pagina staan email en telefoon nummer.
  http://www.nkphospital.go.th/
  http://www.sskhospital.net/index.php/map

  En vraag ze ook of er een lokale kliniek is, daar ik schat dat dit voor een vergelijkbare prijs een iets aangenamere ervaring word.

  • Kees zegt op

   Sri Songkhram is niet meer, deze is nu samengevoegd met de kliniek van dr. Chularat. Nakhon Phanom ziekenhuis en de kliniek verzorgen dialyses. De kosten voor een Farang en een Thai zijn in de kliniek dezelfde, ik spreek uit ervaring. Ik betaalde in 2018, voordat ik getransplanteerd werd Bahr 2500 per keer met telkens een nieuwe kunstnier.

 4. Kees zegt op

  Ik heb zelf, vóór mijn transplantatie 3 x per week, gedurende 1 1/2 jaar gedialyseerd in Nakhon Phanom in de dialyseclinuc van dr. Chularat. De kosten die ik maakte waren per keer Baht 2500 omdat ik telkens een nieuwe kunstnier wilde hebben. Neem je een kunstnier die telkens na afloop wordt gereinigd en hergebruikt dan ben je veelgoedkoper uit. Die kunstnier wordt gebruikt totdat de reingingsfunctie beneden een bepaald percentage komt. De kliniek is schoon en het personeel terzake kundig. De dokter houdt daar ook spreekuur. Zonder meer aanbevelingswaard.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website