Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel met BIG inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Graag had ik uw mening over het nut van een dengue-vaccin. Volgens Bangkok Hospital zou dit de kans op ernstig ziek worden met 90% reduceren. Het vaccin wordt vooral aanbevolen bij hen die al eens eerder dengue hebben opgelopen. Echter, het grootste deel vertoont matige tot geen verschijnselen bij besmetting. Menigeen is dus mogelijk besmet geweest zonder het te weten.

Bijzonder vind ik ook de aanbevolen leeftijdsgroep: 15 tot 45 jaar.

Nochtans heb ik in mijn directe en indirecte kennissenkring van 60 +reeds enkele zware gevallen van dengue ervaren met dagenlange ziekenhuisopname en helaas ook twee overlijdens. Zijn bepaalde risicogroepen kwetsbaarder?

Ik kijk uit naar uw opinie en dank u bij voorbaat,

Groet,
R.

*****

Beste R,
Kinderen en ouderen zijn kwetsbaarder voor Dengue. Hier de Amerikaanse regels voor het vaccin. Het is niet goedgekeurd voor ouderen dan 16 jaar.
Gezien de lage mortaliteit zou ik het niet aanraden. Hoe dan ook moet van tevoren gecheckt worden op eventuele 
infecties in het verleden. Het gaat hier om het vaccin Dengvaxia uit 2017 https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/dengue/public/index.html
Er is een nieuw vaccin van Takeda in Japan Qdengua: Over bijwerkingen is niet veel bekend, omdat het vaccin pas op de markt is.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website