Vraag aan huisarts Maarten: Wat is de rode kring op mijn been?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
1 augustus 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wij zijn sinds donderdag 18 juli in Thailand. We zijn in Bangkok, Surathani, Chiang Mai en Kanchanaburi geweest. Vanochtend ziet mijn vriendin bij aankomst in Khao Sok (na een nachttrein) ineens een rode vlek/kring op mijn onderbeen, vlak boven mijn enkel. Het is een kring die een beetje op een kring van een teek doet lijken (zie foto’s).
Het jeukt verder niet. Ik ben wel vermoeid, maar dat komt denk ik door de korte slaapnacht in de nachttrein. Maar zeker weten doe ik dat niet. Ik kan mij alleen niet herinneren dat ik een tekenbeet heb gehad de afgelopen drie maanden. De Thaise dokter kwam het echter ook niet bekend voor.
Kun jij misschien meer duiding geven? En als het bijvoorbeeld wél een tekenbeet is, wat voor medicijn ik dan moet hebben? Ik heb nu Flunalar-N cream meegekregen.

Met vriendelijke groet,

M.
******
Beste M,

Wat we zien is erythema annulare centrifugun, dat vele oorzaken kan hebben van onbekend, via schimmel etc. tot ernstig.

Een tekenbeet zou kunnen, hoewel dan meestal de beet is te zien in het midden van de kring. Er zijn vele ziektes die kunnen worden overgebracht door teken, onder ander ziektes veroorzaakt door Rickettsia. Verder kan ik er ook niet veel over zeggen.

Mijn advies,

Voorlopig afwachten, tenzij er ernstige symptomen optreden. Terug in NL eventueel verder laten onderzoeken.
De creme gebruiken. Helpt zeker bij een allergische reactie. Van de sokken bijvoorbeeld.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website