Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wel een vraag over gezondheid, maar niet over de mijne, die moet zelf maar uitzoeken wat die wil. Een vraag over de corona en de pandemie. Ik vraag me al een tijdje af waarom er ‘golven’ zitten in een pandemie. Ik ben wel op zoek geweest op internet, maar ik heb daar niets over kunnen vinden.

Aangezien die golven al aan het begin van de epidemie werden voorspeld, lijkt het mij niet, dat die door menselijk handelen als lockdown worden veroorzaakt. Het lijkt dus iets te zijn dat bij een epidemie hoort, maar je zou eigenlijk van een virus verwachten dat het zich exponentieel blijft vermenigvuldigen, tot iedereen dood, of immuun is. Maar gezien het feit dat er golven zijn, lijkt het erop dat het virus rustpauzes houdt.

Dat klinkt logisch in een oorlog, want als de frontsoldaten in slaap vallen tijdens een gevecht, ga je de strijd niet winnen. Maar een virus heeft een voortdurende aanvoer van nieuw virus – verse soldaten – van besmette mensen, dus dat hoeft geen rustpauzes in te lassen.

Weet u wat de oorzaak van die pauzes is en gezien het feit dat er golven zijn, die pauzes ogenschijnlijk gecoördineerd zijn?

Groet,

R.

*****

Beste R,

De vraag kan niemand beantwoorden. Velen ontkennen het bestaan van die golven en zeggen dat het een metafoor is. Gaan we wel uit van die golven, dan zijn er vele verklaringen:

 • Bij de eerste golf worden de meest kwetsbaren getroffen, die dan uit zichzelf thuisblijven. Bij de tweede golf worden anderen “minder” ziek, vaak omdat het virus ook nog eens gemuteerd is. De eerste slachtoffers zijn dan kruisresistent, iets wat met vaccinatie niet bereikt kan worden.
 • Vele virussen zijn seizoensafhankelijk, komen bijvoorbeeld jaarlijks, of halfjaarlijks terug en doven langzaam uit. Griep, corona, RS virussen -enz.
 • Ongelimiteerde exponentiële groei van het aantal besmettingen is onmogelijk, omdat wie al besmet is niet nog eens besmet kan raken.
  Bovendien bewegen de meeste mensen zich in een kleine kring. Hoe meer van die kringen immuun worden, hoe langzamer de verspreiding zal gaan.

Dat is anders, wanneer er een vector is als een mug of een vlo. Echter de pest doofde ook uit als de “zwarte” ratten dood waren. Longpest is van mens op mens besmettelijk, maar kan makkelijk worden ingedamd.

In die periode wisten ze beter, hoe met een epidemie om te gaan dan tegenwoordig. Gelukkig is Covid niet echt gevaarlijk.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 4.29/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website