Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wat te doen bij een slangenbeet, specialisten verschillen nogal van aanpak? Voorkomen van een beet door hoge schoenen te dragen en een lange broek, weg blijven van plaatsen als hoog gras waar slangen zijn te verwachten, dat weten we wel. Zo ook controleren van schoenen of laarzen als je die buiten laat overnachten.

Na een beet, blijf rustig, beweeg zo min mogelijk, probeer een foto van de slang te, laten, maken tbv. de arts voor het bepalen van het tegengif, laat je zo mogelijk dragen, dan verspreid het gif zo traag mogelijk.

Wond niet schoonmaken, niet masseren, niet uitzuigen, niet afbinden en niet insnijden, dat heeft totaal geen zin, integendeel. Bandageer met rekverband tegen snelle verspreiding van het gif, aldus sluit je het lymphatic transport en niet de bloedsomloop, markeer de beet op de bandage en noteer de tijd. Het been of de arm spalken, doe horloge en ringen af, gebruik geen cold pack.

De meningen verschillen fundamenteel hoe te bandageren.

Stel een beet aan een hand, of onderarm, bandageren van de hand naar de schouder, advies in Australië, of juist andersom, advies elders. Zo ook een beet aan een voet of onderbeen, bandageren van de voet naar de lies of andersom. Nek, hoofd, lichaam, druk een doek of shirt stevig tegen de beet en houd de druk er op tot de arts zegt dat te laten. Bezoek zsm. een arts of ziekenhuis. Tegen wat je zou verwachten, wordt er niet altijd direct met tegengif gewerkt.

Het hangt van e.e.a. af, bijvoorbeeld de foto van de slang, maar de arts kan eerst ook wachten tot er verschijnselen zijn van een gifbeet, bijvoorbeeld zwelling. Dit ter voorkoming van het geven van tegengif terwijl dat misschien niet nodig is.

Hoor graag wat u aanraadt hoe te bandageren en wellicht kunt aanvullen, waarvoor dank.

Groet,

Sjaakie

******

Beste Sjaak,

Ik ben geen specialist op het gebied van slangenbeten, maar logisch gezien lijkt mij het Australische advies het beste. Van buiten naar binnen dus, maar bandageer eerst de beet.

Met vriendelijke groet en een 2020 zonder beten.

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website