Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb net voor de grote uitbraak van het coronavirus mijn bloed laten testen in een lokaal “prikkantoortje ” die uitsluitend bloed prikken en het vervolgens naar een laboratorium in Bangkok sturen waarna je na 2 dagen de uitslag kunt ophalen.

De betreffende man sprak geen Engels waar ik iets aan heb, en dus zou ik graag van u willen weten of het resultaat getal van 6.75 H CEA iets is om je direct zorgen over te maken? Of dat ik kan wachten om naar een ziekenhuis te gaan tot het moment dat het coronavirus spook wat is afgezwakt en het wat veiliger is om daar naar toe te gaan? Google vertelde mij dat het een tumormarker is.

Ik ben 79 jaar rook niet, drink een halve fles wijn per week, tijdens de maaltijd. Ik ben 76 kg, 175 cm lang en mijn bloeddruk is helaas te hoog 178/85 (ben begonnen met Enaril 20mg) en mijn BMI is 25,5.

Maar ik ben zeer benieuwd naar uw gedachten over de urgentie van de bovenstaande waarde van mijn CEA waarde?

Met hartelijke dank voor uw reactie.

Groet,

J.

*******

Beste J,

CEA is een grove tumormarker, die niet gebruikt moet worden voor screening. Het is een marker voor de grootte van tumoren.

De meeste laboratoria gaan uit van een normaalwaarde van 5. Bij ouderen mag je daar ± 3 bij optellen. Ook zijn de waarden vaak verhoogd bij bijvoorbeeld diabetes, arthritis, hoge bloeddruk. Boven de 20 gaan de alarmbellen rinkelen.

U hoeft zich in principe geen zorgen te maken. Het probleem van al dit testen is, dat men altijd wel wat vindt, zeker bij ouderen. Mensen die zich te vaak laten testen gaan eerder dood. Dat komt waarschijnlijk, omdat dan vaak overbodige ingrepen en behandelingen worden gedaan. Al dit testen veroorzaakt bovendien angst, een emotie waar de medische sector flink aan verdient. Van de meeste screeningstesten is niet aangetoond dat ze kwaliteit en de lengte van het leven verbeteren. Wel verhogen ze de morbiditeit. CEA is zo’n overbodige test.

In landen waar artsen mogen staken, is de mortaliteit meestal lager gedurende de staking. Als de staking langer dan 4 weken duurt, verandert dat echter. Dat geeft te denken

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website