Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik mankeer het een en ander. Epilepsie, artrose en hernia. Ik ga in 2020 voor het eerst naar Thailand, voor ongeveer 30 dagen op vakantie, nu heb ik gelezen, dat ik slechts voor 30 dagen medicijnen mag meenemen.

Voor mijn eigen gemoedsrust, heb ik in het verleden, altijd meer medicijnen meegenomen, dan ik daadwerkelijk nodig heb. Het enige opiaat dat ik héél misschien nodig zou kunnen hebben, laat ik natuurlijk thuis. De andere medicatie valt niet onder deze noemer.

Kan ik zonder problemen meer meenemen, of gaan ze bij binnenkomst, daadwerkelijk natellen hoeveel strips ik meeneem? Is het in zo’n geval handiger om extra medicatievoorschriften mee te nemen. In een in het Engels opgesteld, medicijnen paspoort is voorzien.

Groet,

E.

*****

Beste E,

Inderdaad mag u niet meer meenemen dan 30 dagen voorraad.

Aangezien u niet aangeeft wat u slikt, kan ik niet bepalen, of die medicatie ook verkrijgbaar is in Thailand.

Het is niet de gewoonte pillen te tellen bij aankomst, maar je weet maar nooit. Neem ook medicijnen mee in de handbagage voor het geval de koffer niet aankomt.

Als opiaat is tramadol hier bij sommige apotheken vrij verkrijgbaar.

Neem in ieder geval extra recepten mee.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

19 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Voor 30 dagen medicijnen meenemen naar Thailand”

 1. Jozef zegt op

  Wij nemen al jaren voor 90 dagen medicatie mee voor ons 2tjes en hebben nog nooit geen problemen gehad
  Groetjes

  • harrie zegt op

   Ik neem ook altijd voor 4 of 5 maanden medicijnen mee die nadrukkelijk NIET onder de opiaten vallen.
   Ik ben echter nog nooit hierop gecontroleerd. Maar wat als men wel controleert? Heeft iemand hier ervaring mee?
   Groeten,Harrie.

 2. Hans de K zegt op

  Beste Maarten,

  Zonder deze 30-dagen regel te kennen, heb ik (op een 60-dagen toeristenvisum), momenteel voor 60 dagen medicijnen meegenomen. Ik blijf immers ca. 50 dagen in Thailand en heb toch echt die medicijnen nodig (bloeddrukverlager + statine). Hoe moet dat dan geregeld worden om niet zonder medicijnen te vallen ?

  Er stond -naar mijn weten- hierover niets op het visa applicatie formulier.

  Vriendelijke groet,
  Hans

 3. Fernand Van Tricht zegt op

  Ik neem al 16 j mijn pillen mee voor 10 maanden.
  Nooit heeft er iemand iets gevraagd..maar neem gewoon je rekeningen van de apotheek mee.

 4. Peter van steen zegt op

  Ik neem pillen voor mijn hart , ik ga voor 3 maanden en neem altijd voor 1 maand reserve mee , nog nooit last gehad

 5. Jaap zegt op

  Dat het goed gegaan is wil niet zeggen dat het mag. Geloof Maarten en de websites nu maar. Voor Thailand is een dr verklaring plus stempelen bij het CAK plus apostille bij de rechtbank in principe nog niet genoeg (heel veel landen wel maar Thailand niet) voor medicijnen op de beide opiumlijsten. Daarvoor moet je contact opnemen met de ambassade.

  • john zegt op

   toch altijd leuk om de stevige regelliefhebbers, die uiteraard gelijk hebben en de “losbollen”met elkaar van gedachte te zien wisselen. Beiden hebben gelijk maar, de “losbollen” kunnen tegen de lamp lopen. Hoor ik overigens ook bij.

 6. eduard zegt op

  Ik kom voor 6 maanden met 2000 pillen het land in, medicijnpaspoort bij me. Hangt hangt er ook vanaf wat de houdbaarheid is van die medicijnen. Nooit problemen gehad, laat alles wel in originele staat, zoals ze van de apotheek afkomen.Voor opiaten moet je eerst naar min. van buitenlandse zaken.Prettige vakantie.

 7. Hugo Veldman zegt op

  Bij de apotheek engelstalige verklaring vragen van alle medcijnen. Telnrs van BKK hospital internist eventueel verklaring in Thai. Zelf neem ik 2500 pillen mee voor een half jaar veel medicijnen zijn niet in Thailand verkrijgbaar. Nooit gecontroleerd.

 8. Sjeng zegt op

  Het aller belangrijkste is om bij u apotheek een Medicijnpaspoort te gaan halen.
  En dan wel het liefst zo kort mogelijk voor vertrek.
  Dus stel u vertrekt Woensdag ga dan ‘maandags even naar de apotheek en vraag of u een actuele uitdraai van u medicatie krijgt i.v.m vakantie.
  U krijgt dan een A 4tje met al u medicatie die u gebruikt erop. Zorg dat u dit paspoort bij uw medicatie in uw handbagage houd, u zult zien dan niemand er naar vraagt.
  Houd ongeveer voor 40 dgn aan dan zal u nooit problemen krijgen.

  Veel vakantie plezier

 9. Frans Godfried zegt op

  Ik neem ook altijd medicijnen tegen clusterhoofdpijn mee. Omdat ik van tevoren nooit weet hoeveel aanvallen ik ga krijgen neem ik er voor 1 maand ca.100 mee. beter teveel dat te weinig. Imigran neusspray was of is niet verkrijgbaar iin Thailand.
  Uiteraard ook het medicijnpaspoort van mijn apotheek.

 10. Ellis zegt op

  Je kunt bij de apotheker in nederland, toch een medicijnenpaspoort aanvragen. Daar staat precies in hetgeen je gebruikt. Heb hier nooit problemen mee gehad.

 11. Tak zegt op

  Ik neem al 10 jaar elk jaar voor 12 maanden medicijnen mee. Weleens controle gehad maar nog nooit een vraag overgesteld.

 12. Patrick H. zegt op

  Je kan ook een papier door de arts laten opstellen dat de medicatie die je bij hebt voor eigen gebruik is !

 13. Hans de K zegt op

  Soms neemt de onduidelijkheid alleen maar toe na een simpele vraag en een simpel antwoord. Al met al weten we nog niet hoe het zit bij medicijngebruik bij een langer verblijf. Als het kan mits voorwaarden hadden die best bij het antwoord mogen staan…

  • Sjeng zegt op

   Beste Hans,

   volgens mij is het duidelijk dat je in elk geval een medicijnpaspoort moet meenemen, zoals anderen en ook ik al aangaven. Je schrijft zelf dat je ongeveer dertig dgn gaat, met zo’n paspoort heb je nooit problemen. Mits gewoon in handbagage en niet “stiekem”in je koffer ergens weggestopt. Want elke douanier over de hele wereld kijkt extra naar medicatie die in koffers zit.

   Duidelijker kan ik en ook anderen het denk ik niet voor je maken
   Nogmaals fijne vakantie

   • Hans de K zegt op

    Bedankt Sjeng,

    De onduidelijkheid komt omdat het enige antwoord van Maarten op de vraag van E. was dat meer dan 30 niet mag. Punt. Daarna een hoop reacties/anekdotes die het tegendeel beweren. Dan concludeer ik maar dat het antwoord van Maarten niet juist of op zijn minst niet volledig is.
    Ben nu met 60 dagen medicijnen hier zonder med-paspoort. Volgend jaar maar wel dus..!.

    Hans de K

 14. Steve zegt op

  Wij hebben altijd een zelf geschreven verklaring bij in het Nederlands en Engels. Deze ondertekend door onze huisarts (met stempel)
  Zijn pillen en spuiten bij voor 7 maanden. In de handbagage.
  Nooit problemen gehad.

 15. jan zegt op

  ik neem ook voor 90 dagen mijn medicijnen mee, neem wel alle documenten van de dokter en apotheek mee.
  Het zijn ook medicijnen waarbij ze bij de douane moeilijk kunnen doen , maar heb alles.
  Nog nooit problemen gehad , overal staat mijn naam op afgegeven door Nederlandse apotheek, met documenten, heb ook nooit een controle gehad.
  je kunt ook navraag doen op schiphol bij de douane kantoor, en op internet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website