Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Iedereen weet zo langzamerhand, dat roken slecht is voor hart en bloedvaten maar… Op het internet vond ik het volgende:

Door te roken loop je een aanzienlijk kleinere kans op het (vroegtijdig) ontwikkelen van ziektes als Parkinson, Alzheimer en dergelijke.

– Bepaalde auto-immuunziektes komen vrijwel niet voor onder rokers, of tenminste significant minder, ook zijn de gevolgen minder erg als een roker die ziektes wel zou krijgen.

– Roken kan bij sommigen op aanzienlijke wijze stress reduceren. Stress kan op zichzelf en door de gevolgen die het heeft ook dodelijk zijn.

– Er is vastgesteld dat rokers 50% minder kans hebben om bepaalde vormen van kanker op te lopen. (Bijvoorbeeld bepaalde soorten darmkanker).

– Roken verhoogt je concentratievermogen.

– Roken verbetert de coördinatie over de grove motoriek.

– Er zijn aanwijzingen in de richting van een gunstig effect op de stofwisseling bij rokers. – Ondanks het verkleuren van het gebit is het wel zo dat de problemen die normaal spelen in de mond (zoals tandplak en dergelijke) over het algemeen minder zijn bij rokers, er lijkt dus een soort beschermende werking van roken uit te gaan.

– Rokers hebben minder kans op DVT (trombose) na een operatie.

Ik weet vanuit mijn jeugd nog een reclamespotje waar ik persoonlijk heel veel waarheid in heb gevonden in mijn rokersperiode.

Nu ben ik na mijn 63e jaar in 1x gestopt en dat is volgens horen en zeggen heel erg slecht (?) en zo voel ik me dan ook!!
Het lichaam en geestelijk niet te vergeten, krijgen een flinke klap zodat er nare gevolgen van kunnen ontstaan en als ik uit eigen ervaring mag spreken.

Ben nu heel snel moe. – zit niet lekker in m’n vel- lusteloosheid – hongergevoel’ – snoep heel veel – kort lontje – denk te veel – slaap heel veel’ – geïrriteerd – agressief’

Mijn vraag aan u’ is dan ook’… Wat is Wijsheid?

Groet,

P.

*****

Beste P,

U heeft er blijk van gegeven, uitstekend om te kunnen gaan met digitale media.

Daarom raad ik u aan een uitgebreide zoektocht te gaan doen op Google om uw vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld onder “roken of niet roken”, of “to smoke or not to smoke”

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 4.86/5. From 14 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vraag aan huisarts Maarten: Voel mij slecht na het stoppen met roken”

  1. Ik wil graag nog even benadrukken, dat deze rubriek alleen bedoeld is voor serieuze vragen. Maarten heeft wel meer te doen dan vragen naar de bekende weg te beantwoorden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website