Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Hier ben ik nogmaals, omdat ik niet tevreden ben over mezelf en ben bij een orthopeed geweest, bijgaande documenten. Hij heeft weer x-ray’s, bloed en hart onderzoek gedaan en het eindresultaat was voor 4000 baht aan pillen, die na 10 dagen me erg onprettig deden voelen. Urineren ging moeilijk, droge mond, voelde me moe en seks waardeloos. Ik ben gestopt ermee, ik voel me niet ziek maar lusteloos, de warmte kan dit ook veroorzaken.

Heeft u mijn oude documenten nog? Hier zijn m’n laatste gegevens, helaas geen ESR dit keer, maar nieuwe.

Ik weet dat ik geen jonge man meer kan worden, wat is uw advies om weer een beetje beter te voelen?

Hij heeft mij deze pillen voorgeschreven:

 • Gabapentin GPO 300 mg.
 • Tramadol HCL 50 mg.
 • Domperidone 10mg.
 • Paracetamol orphenadrine citrate.
 • Vitamine B Complex TAB(PL).

Dit voor 3 maanden.

Bij voorbaat m’n hartelijke dank.

Groet,

H.

******

Beste H,

Uw oude gegevens heb ik gevonden. Er is eigenlijk niets veranderd. Op de foto’s is een papegaaienbek tussen de 1e en 2e lendenwervel zichtbaar. Een soort natuurlijke fusie. De heupen zien er goed uit.

Uw medicatie heeft ongetwijfeld meer kwaad dan goed gedaan. Gabentapin is een anti-epilepticum, dat soms helpt bij zenuwpijn en tramadol is een zeer verslavend opiaat.
Domperidon is een middel tegen misselijkheid, waar u suf van kan worden, evenals dat kan bij Gabentapin en Tramadol.

Dat uw artsen geen weg weten met uw klachten, is heel begrijpelijk. Een echte oplossing is er niet, hooguit fixatie van de lumbale wervelkolom. Dat kan inwendig (opereren) en uitwendig (een op maat gemaakt corset). Beide opties hebben nadelen.

Als medicatie is er ook niet veel in de aanbieding. U zou soproxen (naproxen) 300mg 2-3 maal daags na het eten kunnen proberen, eventueel gecombineerd met 25 mg Lyrica per dag. Daarbij 20mg Omeprazol voor het ontbijt en bij maagklachten één extra.

Lyrica is familie van Gabentapin, maar wordt beter verdragen, zeker in lage dosering.

Gabentapin werkt bij u alleen in hoge doseringen van 900-1800 mg per dag. De bijwerkingen worden dan ook groter, maar vaak treedt dienaangaande gewenning op.

Ook zou ik zorgen dat uw stoelgang altijd in orde is. Ophoping van faeces kan de klachten verergeren. Een theelepel Duphalac na elke maaltijd en voor het slapen gaan zal helpen.

Ook een goede wandelstok van juiste lengte kan verlichting brengen. Juiste lengte wil zeggen dat de stok een verlenging is van uw arm, zodat u rechtop blijft lopen als u de steun van de stok gebruikt. Het beste, in uw geval, lijkt het de stok in de linkerhand te nemen, maar hoewel dat logisch lijkt, klopt het niet altijd.

Helaas kan er niet veel meer gedaan worden.

Gelukkig helpen alle beetjes.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website