Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Nogmaals een vraag, deze keer over prostaatvergroting en green laser behandeling. Eerst mijn dank voor het advies over liesbreuk. Echter ik heb nog een “ongemak”, een goedaardige vergroting van mijn prostaat, wat ik al 20 jaar heb. Het plassen is nu een slap straaltje. Ongeveer 2 tot 3 keer per nacht naar het toilet. Is het een goede keus voor een green laser behandeling en wat zijn de nadelen?

Is het mogelijk deze behandeling in Isaan te doen en wat zijn ongeveer de kosten? Of is het goed om Doxazosin te gebruiken ?

Mijn leeftijd is 82 jaar. Mijn bloeddruk is 135/65, met hartslag van rond de 50. Ieder dag loop ik op de treadmill, 10 tot 20 minuten. Nog steeds krijg ik corticosteroid injection 3x per jaar, voor mijn Ischias. Ondertussen heb ik weer een MRI scan ondergaan. Met mild lumbar spondylosis with loss of lumbar lordosis. 17 jaar geleden is al een stent geplaatst. Daarna weinig of geen problemen problemen. Medicijnen:

 • Nebilet 2.5 mg
 • Diovan 80 mg
 • Aspilets 81 mg

Geen overgewicht 77 kg, rook niet, af en toe een glas rode wijn.

Groet,

J.

******

Beste J,

Over kosten van behandelingen kan ik geen informatie geven, omdat ik simpelweg niet weet. Het beste is, gewoon te informeren.
Ook weet ik niet of in de Isan een green laser beschikbaar is. Op internet zie ik het ook niet, maar dat zegt niets.

In eerste instantie zou ik Doxazosin, Tamsulosin proberen, eventueel in combinatie met Finasteride of Dutasteride. De laatste twee zorgen er voor dat de prostaat kleiner wordt en bovendien is het goed kunstmest voor de haargroei.

Er bestaan ook nog andere middelen in de klasse van Doxazosin en Tamsulosin, die vooral een “me too” (ikwilerookaanverdienen) functie vervullen.

Pas wel op met de Doxasozin en Tamsulosin. Ze kunnen de bloeddruk fors verlagen. In dat geval kunt u de Diovan halveren, of helemaal weglaten. Ook halveren van de Nebilet is een optie.

Daarnaast bestaat het het preparaat Duodart, een combinatie van Tamsulosin en Dutasteride.

Kijk na een half jaar, hoe het gaat.

PSA controles zijn niet nodig.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website