Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


 

Beste Maarten,

Ik ben 70 jaar, 3 maanden per jaar in Thailand zoals nu en gezond. Enkel wat last van hoge bloeddruk, gebruik Irbesartan en loop elke dag een aardige afstand om het onder controle te houden. Ik ben al enige tijd gevoelig voor lichte blaasontsteking en heb vanwege de zeurpijnen, indertijd PSA-testen genomen. Drie jaar geleden was deze gestegen van 5.6 naar 8.2. De prostaat voelde goed aan. Ik wilde geen biopsie en heb het zo gelaten.

Door overlijden van een vriend aan prostaatkanker half jaar geleden weer PSA-test gevraagd: nu 8.8. Een MRI-scan gaf de Piradswaarde 4 aan met een waarschijnlijke kans op kanker. De daaropvolgende biopsie gaf een Gleasonwaarde aan van 7 ( 3+4). De uroloog adviseert een robotgestuurde prostaatoperatie, weghalen derhalve.

De mogelijke gevolgen met erectieproblemen, impotentie en incontinentie doen me toch weer aarzelen. Toch actief blijven volgen, maar wat zijn dan de indicaties voor een vervolgbehandeling.

Graag uw mening.

Groet,

W.

*****

Beste W.

Volgens de MRI hebt u een hoge kans dat de afwijking in die prostaat kwaadaardig is. In uw geval is de kans dat u binnen 10 jaar dood gaat aan prostaatkanker 6% en na 15 jaar 8%. Let wel, dit is statistisch aardig, maar geeft natuurlijk geen garantie, dat u bij de gelukkigen behoort, die overleven.

Aan de andere kant is een operatie door de Da Vinci robot ook niet zonder gevaar. De bijwerkingen kunnen hevig zijn en de controles gaan daarna ook gewoon door.

Zelf zou ik in uw geval kiezen voor actief volgen, hetgeen wil zeggen regelmatig een MRI. Biopsies zouden niet nodig meer moet zijn.
Blijft de tumor hard groeien, dan zal alsnog moet worden ingegrepen. PSA waardes zijn daartoe echter niet bepalend. Heeft u echter een zeer agressieve kanker, dan kunt u niet genezen.

Dit jaar zal ook in de EU worden begonnen met de TOOKAD therapie uit Israel: www.globes.co.il/en/article-eu-cttee-approves-israel-cancer-drug-1001206170

Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met het Weizmann Instituut. Ze zijn daar heel behulpzaam en vriendelijk. Dit werkt alleen als de tumor lokaal is. Vraag uw uroloog naar deze mogelijkheid, maar pas op. Artsen zijn vaak zeer conservatief en de robot moet ook betaald worden.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website