Vraag aan huisarts Maarten: Trage genezing opgezwollen voet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
4 augustus 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wij zijn sinds 10 juli in Isaan bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader, 59 jaar, 74 kilo, gezond, geen roker, geen alcohol, heeft een blauwe opgezwollen voet (zie foto’s) door een infectie (?) sinds 2 maanden. In het ziekenhuis in Phen heeft men een sneetje in de rechtervoet gemaakt om te zien of er een pus uitkwam. Dit was niet het geval. Hij kreeg 2 soorten antibiotica mee. De wond is genezen en hij moest om de 3 dagen terugkomen voor controle.Deze week was de laatste controle. De voet is nog steeds blauw en opgezwollen. Verbetering is er niet sedert 10 juli !

Is verdere behandeling noodzakelijk door medicijnen of gaat het genezingsproces zo traag en komt alles uiteindelijk goed zonder maatregelen?

Bijgaand 2 foto’s. Tevens moet ik nog melden dat schoonvader het volgende medicijnen gebruikt:

 • 2x daags anapril5,
 • Metformin hydrochloride 500 mg,
 • Glycediab 5 mg
 • 1 x daags Ambes-5

De voet voelt warm aan.

Graag advies.

Groet,

R.

*****

Beste R.

Wat als eerste opvalt aan uw schoonvaders voet, zijn de schimmelnagels. Vandaar dat de dokter in Phen dacht, dat er een infectie was door bacteriën, die via de schimmelwondjes naar binnen zijn gekomen. Die infectie is nog steeds niet uitgesloten.

Als slechts één voet gezwollen is, gaan er alarmbellen af. In dit geval zou het kunnen dat er naast de eventuele infectie, ook een vaatprobleem is. In dit geval arterieel (slagadertjes). Dat past heel goed bij de diabetes.

Ziekenhuisopname lijkt me in dit geval gewenst. Dit om verder onderzoek te doen. Er zijn ook nog andere oorzaken, maar in dat geval wordt het en, en.

De schimmelinfectie moet behandeld worden met een middel als itraconazol (1 week 200mg/12 uur, 3 weken niets, dan weer 1 week 200mg/24 uur. Totaal 3 cycli=84 capsules van 100mg). Dit om de lever niet te veel te belasten. Als het goed is, groeien er na 6 maanden gezonde nagels. Goede voethygiëne is essentieel. Koop pantoffels, of slippers voor in huis en was die elke dag, evenals de voeten, vooral tussen de tenen.
De eerste weken ook de voeten schoonmaken met betadine en daarna poederen met Miconazol poeder. Niet meer op blote voeten lopen dus. Ook niet in de tempel.

Eveneens is een heparine kuur aan te raden, bijvoorbeeld Enoxiparina (1 injectie/dag dosering afhankelijk van gewicht). Dit om te proberen eventuele dichtgeslibde vaatjes weer open te krijgen. Succes is niet verzekerd.

Wat de verdere medicatie betreft, de bloeddrukmedicatie lijkt OK, maar laat de bloeddruk niet zakken onder de 130-70, wat er ook beweerd wordt.

De diabetesmedicatie: Misschien beter alleen op de metformine over te gaan. Maximaal 3x daags 1.000 mg na het eten (langzaam verhogen 500mg/2 weken, indien noodzakelijk). In het geval van uw schoonvader is een HBAc1 van 7.0 acceptabel.
Misschien moet er worden overgegaan op langwerkende insuline.

Let wel, bij dit alles is haast geboden. Uw schoonvader heeft een beginnende diabetische voet. Als er niet snel en hard wordt ingegrepen, kan dit uiteindelijk leiden tot amputatie vanwege een niet meer te behandelen infectie.

Artsen die zeggen: “Het zal wel meevallen”, moet u mijden. Een diabetische voet kan heel snel omslaan naar een bijna onbehandelbare voet. Uitstel van een noodzakelijk kleine operatie aan de voet, zal leiden tot een grote operatie.

Of een dergelijke intensieve behandeling mogelijk is in Phen, valt te bezien. Veel kan thuis gedaan worden door een verpleegster opgeleid voor diabetes. Vaak kan dat geregeld worden via het ziekenhuis. Dat heeft een afdeling voor huisbezoek
Zijn er nog vragen. Laat het me weten.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website