Vraag aan huisarts Maarten: Tinnitus en nekpijn

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
6 februari 2021

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Dank voor uw advies en de aanvulling daarop. Een ventilator of watervalletje (liefst echt) lijkt me een goed idee. Ik ga er naar kijken.

Ja, die nek. Ik wilde u er niet mee lastigvallen. Ik loop al 10 jaar artsen, specialisten en fysiotherapeuten af zonder veel resultaat, ook probeer ik al jaren tevergeefs een balans te vinden tussen fitness, slaap, “nekmanagment” en medicatie.

Ik begrijp dat zowel het nek probleem zelf, als de medicatie mogelijk bijdragen aan de tinnitis. Er is sprake van een chronische nek hernia (discopathie C5C6C7, vernauwd foramen in MRI) Gevolg: verkrampte spieren en zware hoofdpijn, vooral in liggende houding. In het verleden met succes Diazepam gebruikt, maar daar mee moeten stoppen toen het probleem chronisch werd.

Ik gebruikt nu inderdaad te veel Ibuprofen en paracetamol. Ik zal i.i.g. de Ibuprofen er uit gooien.

Er bestaat in Thailand onder verschillende namen een OTC medicatie die bestaat uit 500mg Paracetamol en 35mg Orphenadrine citraat. Dit lijkt redelijk goed te helpen. Over orphenadrine kan ik verder niet veel vinden, maar ik zie ook nergens dat het eventueel aan tinnitis kan bijdragen.

Nogmaals dank.

Groet,

M.

*****

Beste M,

Orphnadrine (een anti-cholinergicum met antihistanmine effect) wordt genoemd als mogelijke behandeling voor tinnitus.

Is er wel eens gesproken over operatief ingrijpen hij uw nek? Er kunnen dan titaniums kooitjes (cages) worden geplaatst na het openen van het wervelkanaal. Dat kan de klachten verminderen. Zelf heb ik ook zo’n operatie ondergaan op C45 en C67. C56 is alleen geopend en zonder kooitje, om beweging niet te veel te verhinderen. Tegenwoordig zijn er ook beweegbare kooitjes.

Dat is nu 18 jaar geleden en nog steeds een groot succes, ook al heb ik soms wat nekpijn. daarvoor kon ik mijn rechterarm niet meer optillen. Oorzaak: micro fractuurtjes door parachutespringen en andere wilde bezigheden. Drie dagen na de operatie was ik weer aan het werk met kraag. Dit soort operaties worden in het algemeen door een neurochirurg uitgevoerd. Die werken met een microscoop. Orthopeden met hamer en beitel.

https://www.nvvn.org/patienteninfo/wervelkolom-en-ruggenmerg/cervicale-stenose-vernauwing-in-nek/

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

5 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Tinnitus en nekpijn”

 1. Lenie zegt op

  Ik heb 30 jaar geleden zo’n operatie ondergaan en wat een opluchting, na altijd pijn af en toe bij te zware inspanning of verkeerde beweging is pijn en ook heel belangrijk helemaal geen medicijnen meer.
  Het is even doorbijten want je loop een tijdje in een kraag maar ook dan geen pijn. Bij mij is het door een orthopeed gedaan.

 2. Fred zegt op

  Gaarne zou ik willen reageren op de brief aan de dokter aangaande tinnitus / slaaptabletten.

  Al meer dan 20 jaar heb ik last van tinnitus, de ene keer sterker dan de andere keer.

  Ik ben inmiddels al in veel landen geweest om te kijken of er een remedie is maar helaas. Het zijn de hersenen die dit geluid produceren en niet de oren. Een medicijn is niet voor.
  Wat WEL helpt zijn de speciale geluiden die te beluisteren zijn op Youtube. Ik heb een speciaal koptelefoontje gekocht die achter het oor geplaatst wordt en zodoende alle andere geluiden gewoon binnen laat komen, ze noemen dit een bone-earphone.

  https://www.lazada.co.th/products/-i1592940881-s4330180795.html?spm=a2o4m.10453683.0.0.291c61605iXBpZ&search=store&mp=3

  Goed, de geluiden die bestaan uit hele hoge tonen die zeer irritant overkomen maar het geluid van de hersenen terug brengen. Het is net of mijn hoofd aan de binnenkant “ gewassen “ is als ik er na een half uurtje weer mee stop.

  https://www.youtube.com/watch?v=ym4PMzvPPJA&t=18959s

  Veel succes.

  Fred

 3. dirk de witte zegt op

  Ik waardeer zeer het objectief relaas van Dr Maarten ivm zijn nekpijn en de oorzaak ervan !
  Hevig sporten of parachutespringen en daarna spierpijn of evtl gebarsten nekwervels…Voor minder, bv van de trap vallen, kunnen er ook zeer nare gevolgen zijn.
  Dus zij tevreden dat er toch remedies bestaan.
  en het liefst een operatieve ingreep maar dan zonder hamer en beitel om scherven te vermijden.

 4. Rudolf zegt op

  Ik heb in 2004 zo’n operatie ondergaan in het Bumrungrad hospital in Bangkok.

  Ik weet zelfs de naam nog van de chirurg, Chookiet Chalermpanpipat. Het voelde als een bevrijding,kan alles weer doen. Voorheen kon ik niet een mijn linkerarm optillen.

 5. Zwanet zegt op

  Had ook nekklachten, van alles geprobeerd, baat gehad bij dry needling wordt in Nederland gedaan bij een fysiotherapeut die hiervoor is opgeleid, je krijgt een naald in je nek op de drukpunten, even doorbijten.
  Hoop dat je hier wat aan hebt, even googelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website