Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Een Thaise kennis heeft volgens mij last van stress of een depressie, deze is de laatste jaren ontstaan. Zij wil hieraan niet aan toegeven want is bang dat de mensen uit Thailand zeggen dat ze gek is.

In Nederland hebben veel mensen last van stress of depressie door covid-19 en geldproblemen, zij krijgen dan medicijnen van de dokter. Is dit ook mogelijk bij een arts in Thailand (bijv. Bangkok ziekenhuis) Dat je het ziekenhuis inloopt en het probleem verteld, dan wordt je geholpen.

Wat zijn de gevolgen als je niets aan de stress of depressie gaat doen? En hoe lang kunnen dan de problemen blijven bestaan? Is dat de rest van haar leven?

Ik weet dat sommige mensen dit zelf kunnen oplossen maar bij haar is dit niet het geval.

Groet,

J.

******

Beste J,

Een vraag die boeken vol met antwoorden kan opleveren.

Helaas zijn er geen medicijnen, die stress kunnen genezen. Zogenaamde tranquilizers zijn een lichte vorm van”platspuiten”. Bovendien zijn ze verslavend. voor dokters zijn ze makkelijk, omdat ze dan van het “gezeur” af zijn.

Stress ontstaat vaak na vervelende gebeurtenissen en is een onderdeel van het normale leven. Stress is een overlevingsmechanisme. Wanneer de stress niet langzaam verdwijnt, hebben we echter een probleem. Dan gaat het vaak over in depressie, waar ook geen medicijn voor is. Stress heeft nog een ander gevolg. Het verlaagt de immuniteit. Dat komt omdat tijdens stress bepaalde genen ingeschakeld worden en andere uitgezet. Een fenomeen dat nog niet zo heel lang bekend is.

Het tegenovergestelde van stress is ontspanning. Daar moet dus aan gewerkt worden. Dat kan door meditatie, maar ook door het luisteren naar muziek, het kijken naar een mooie film, reizen en wat dies meer zij. Voor iedereen gelden andere relaxatie technieken. Al die technieken vereisen discipline en moeten dagelijks worden gedaan. Een half uur is genoeg. Daarmee worden natuurlijk niet de onderliggende problemen, zoals geldgebrek opgelost, maar je leert er wel anders tegenaan te kijken.

Uiteraard kunnen er ook lichamelijke oorzaken van stress zijn, zoals een ziekte.

Thai beleven stress anders dan wij. Ook zijn de oorzaken vaak verschillend. Wanneer iemand zijn partner niet begrijpt door cultuurverschillen en/of taalproblemen, ontstaat er al gauw stress. Toegeven, dat je je niet prettig voelt (depressief) is voor veel mensen moeilijk. Wat dat betreft zijn de verschillen niet zo groot.

Zoals ik al zei, er zijn boeken vol geschreven over dit fenomeen.

Echter even een ziekenhuis binnenlopen en met een zogenaamde “oplossing” naar huis gaan, lijkt me geen goede manier.
De “oplossing” is dan vaak het begin van echt onoplosbare problemen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.16/5. From 19 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vraag aan huisarts Maarten: Thai met last van stress en depressief wat zijn de gevolgen?”

 1. Michel van Windekens zegt op

  Dokter Maarten,je bent een prachtmens.
  We hebben thuis ook zo een dokter Corneel die ons op jouw gelijkende manier van geneeskundige hulp biedt en door het leven helpt. Zonder veel misbruik van chemische oplichterij! Duizend keer bedankt voor jouw inbreng in de blog van het prachtige land die al dertig jaar telkens voor twee maanden mijn tweede vaderland is! Bedankt en doe aub verder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website