Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 72 jaar, 1.80m en 108 kg. Ik heb diabetes 2, sinds 9 jaar, waarvan 6 jaar metformine gebruik. De laatste 3 jaar geen medicatie door streng koolhydraatarm dieet en iedere 3 maanden controle. Verder heb ik hoge bloeddruk gemiddeld 135/82 met medicatie en het syndroom van Conn. Medicatie:

  • 1x Lozartan kalium 50mg
  • 2x Inspra (eplerenon) 50mg

Mijn vraag, is Inspra in Thailand te verkrijgen? Door verlies kwam ik wat te kort en ben in 5 apotheken geweest. Bij twee in Nakhon Sawan en drie in Bangkok maar ze konden mij niet helpen.

Groet,

A.

********

Beste A,

Officieel is Inspra hier wel verkrijgbaar, maar dat wil niet zeggen, dat het beschikbaar is. Probeer een apotheek, gerund door Hindoe’s. Die hebben vaak een betere opleiding en weten waar iets te bestellen.

Als vervanging zou Aldarone (Spironolacctone) kunnen dienen. Werkt zeker zo goed bij het syndroom van Conn. Het heeft als bijkomend voordeel, dat het veel goedkoper is. Een nadeel is dat het anti-androgeen effect van spironolactone iets groter lijkt. Er is nooit aangetoond, dat Inspra beter is, hooguit dan het non-inferior is, waarmee het thuishoort in de categorie kosten doch niet baten verhogende medicijnen thuishoort.

De combinatie Eplerenon/Lozartan of Spironolacton/Lozartan (een ARC) is gecontraïndiceerd en kan leiden tot ernstige hyperkaliëmie (kalium te veel in het bloed). Daarom moeten de elektrolyten (Kalium, Natrium) regelmatig worden gecontroleerd. Een andere mogelijkheid is de Losartan te vervangen door een Ca-antagonist zoals Adalat (Nifidipine) 20 retard of Amlodipine 5-10mg. ‘s-Avonds innemen. Maar dat was de vraag niet.

Hier wat informatie: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/s/spironolacton Dit artikel heeft een ook link naar Eplerenone

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website