Vraag aan huisarts Maarten: Sterk wisselende bloeddruk

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
31 juli 2021

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik zou graag uw advies willen over mijn wisselende bloeddruk. Ik ben een man, 63 jaar, 1.85 meter lang, 67 kilo (geen typefout). Ik rook 10 sigaretten per dag, drink twee bier per dag en gebruik geen medicijnen. Ik loop elke dag een half uur in een flink tempo, en ben zuinig met zout.

Mijn gemiddelde bloeddruk is ongeveer 140/90, met een hartslag van 80. Maar de bovendruk verschilt sterk: als ik mijn bloeddruk meet, en 1 minuut later opnieuw (terwijl ik niet van mijn plaats ben gekomen) zit er regelmatig een verschil tussen beide metingen in de bovendruk van meer dan 25 punten (120 tot 150 mmHg); de ene keer is de eerste meting hoger, de andere keer is de tweede meting hoger. De onderdruk en hartslag verschilt hooguit 10 punten. Het ligt niet aan mijn bloeddrukmeter, want in de plaatselijke kliniek is dit verschil ook zo groot. Die kliniek weet geen mogelijke oorzaak van die wisselende bloeddruk, en ook op internet kan ik er weinig over vinden.

Mijn vragen aan u: weet u een mogelijke oorzaak? Is onderzoek in een ziekenhuis raadzaam? Zo ja, welk onderzoek bij welke specialist?

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Groet,

H.

******

Beste H,

Een sterke wisselende bloeddruk kan wijzen op hart en/of vaatziekte. Daarom raad ik u aan, een cardioloog te raadplegen en te vragen om een check-up van hart, longen, bloedvaten en (bij)nieren.

Het is niet onwaarschijnlijk dat die 10 sigaretten met uw probleem te maken hebben. Ook kan er sprake zijn van een aneurysma, maar dat zal ongetwijfeld bij en dergelijk onderzoek te voorschijn komen.

Ook is het mogelijk dat die schommelingen ontstaan door stress tijdens en door het het meten van de bloeddruk.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website