Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Algemene informatie:

 • Leeftijd 62 jaar
  Gewicht 105 kg

Gezondheidsklacht: Waarschijnlijk al 15 maanden last van mycoplasma hominis.

Voorgeschiedenis: Ik heb 2 maal een kortstondige relatie gehad – januari 2018 en later oktober 2018 – met 2 verschillende Thaise dames en in beide gevallen is er iets mis gegaan met de voorbehoedsmiddelen tijdens de geslachtsgemeenschap (geen anale).

Klacht: In januari 2018 bemerkte ik een lichte witte afscheiding uit de plasbuis; alleen in de ochtend en niet noemenswaardig. Na 3 weken naar het ziekenhuis (Ram keten) gegaan voor onderzoek. Hier is het bloed onderzocht op HIV, Hepatitis (dacht 2 soorten) en Syfilis. Allemaal negatief. Zonder verder onderzoek werd een prognose gesteld van gonorrea. Ik kreeg een kuur doxicycline. Die leek aan te slaan, maar ongeveer 1of 2 weken na de kuur weer afscheiding. Zonder onderzoek kreeg ik toen een kuur azytromicine (1.000mg). Die heb ik echter verkeerd ingenomen; 2 dagen 1 pil van 500 mg in plaats van de hele dosis in een keer. Werkte uiteraard niet dus na een aantal weken weer naar het ziekenhuis.

Ik werd op mijn fout geattendeerd en kreeg ik een nieuwe kuur azytromicine en die heb ik wel goed ingenomen. Resultaat hetzelfde als bij de doxycicline; leek te helpen, maar na 1 of 2 weken terugkerende klacht. Dit was allemaal in de periode januari tot en met maart 2018.
Hierna is voor het eerst heel voorzichtig een uitstrijkje gemaakt. Zo voorzichtig dat ik mij afvroeg of er wel genoeg materiaal was afgenomen. Naar aanleiding hiervan kreeg ik een kuur torymicine. Net als voorgaande behandelingen zonder resultaat. Omdat al deze behandelingen geen resultaat hadden, heb ik nogmaals een bloedonderzoek laten doen op HIV en dergelijke. Resultaat negatief.

Vervolgens in juni een urinestaal gebracht voor onderzoek. Voorafgaand aan de uitslag van het onderzoek kreeg ik een kuur erytromicine en metronidazole. Een paar dagen (2 of 3) later werd ik gebeld dat moest stoppen met de erytromicine. Ik moest naar het ziekenhuis komen en mij werd verteld dat ik e-collie had en dus geen soa. Hiervoor ook antibiotica/medicijnen, maar weet niet meer welke. Ook deze werkten niet, in zo verre dat de lichte afscheiding niet weg was.

Medio juli 2018 kreeg ik irritatie op mijn hoofd gevolgd door rode bulten. In het ziekenhuis stelde men meteen herpes zoster vast. Ik vroeg mij af hoe ik daar weer aan kwam en heb voor de zekerheid voor de 3de keer een bloedonderzoek laten uitvoeren. Voor de herpes kreeg ik vilerm, roxithromicine en pyridium en dat was na 1 week weg.

Door toeval kwam ik medio juli bij een andere arts in hetzelfde ziekenhuis terecht. Ook daar weer een urinestaal ingeleverd. Uit laboratorium onderzoek van deze staal kwam naar voren dat ik mycoplasma hominis heb. Op mijn vraag waarom dit niet eerder is geconstateerd bleek dat alle vorige stalen niet op kweek waren gezet. Ter behandeling kreeg ik ciprofloxacine. Dat was op 10 augustus 2018. Eind augustus waren de klachten niet verdwenen. Moegestreden ben ik toen maar eens gestopt met de onderzoeken en vooral met het antibiotica slikken. Ook omdat ik verder eigenlijk geen lichamelijk klachten had en geen idee had hoe nu verder.

In oktober 2018 weer een kortstondige relatie gehad waarbij het dus mis ging met de voorbehoedsmiddelen. In december kreeg ik een periode dat ik mij niet lekker voelde. Niet echt ziek of koorts, maar soms een weeïg/licht misselijk gevoel. Ontlasting is ook anders. Niet echt diarree, maar anders dan normaal. Eind januari 2019 bij een klein laboratorium een Alere 4th generation combo test laten doen op HIV, Hepatitis, HCV en Syphilis. Ik heb aangegeven dat ik mycoplasma hominis heb, maar dat had volgens het laboratorium geen effect op de test. Resultaten allemaal negatief. Het weeïge gevoel heb ik nog wel, maar verder geen lichamelijke klachten, geen huiduitslag of koorts en geen gewichtsverlies. Wel merk ik dat mijn zicht wat achteruit gaat.

Mijn vragen:

 • Klopt het dat de mycoplasma hominis de Alere test niet beïnvloed? Is het resultaat van dit onderzoek na 3 maanden ook 100% betrouwbaar?
 • Kunt u mij vertellen wat mycoplasma hominis onbehandeld op lange termijn kan veroorzaken? Er is hierover bijzonder weinig te vinden op internet. Meeste verhalen gaan over onvruchtbaarheid en urinebuisontstekingen, maar ik heb ook incidenteel zaken gevonden als hersenvliesontsteking en hartafwijkingen. Daarnaast heb ik een aantal protheses in mij lichaam.
 • Kunt u mij een advies geven hoe de mycoplasma hominis is te behandelen? In het Ram ziekenhuis heb ik niet zoveel vertrouwen meer, zoals u wellicht zult begrijpen. Op internet heb ik gelezen dat macrolides niet werken inclusief erythromicine, azythromicine en clarithromicine. Veelal wordt levofloxacine en Moxifloxacine aanbevolen. Ik heb al ondervonden dat met Thaise artsen moeilijk discussiëren is, maar ik wil toch graag een proberen wat richting te geven.

Ik hoop dat u mij advies kunt geven. Hiervoor bij voorbaat dank!

Groet,

J.


Beste J,

Een lang verhaal.
Mycoplasma hominis is min of meer een commensaal. Deze bacterie kan gevonden worden in ongeveer de helft van alle mensen. Niet verwonderlijk dus, dat die bij u ook gevonden is.

Eerder gaat mijn gedachte uit naar Mycoplasma genitalium. De normale behandeling daarvan is Azithromycine. 3 gram de eerste dag en daarna nog eens 1 gram gedurende 4 dagen. Ook Fluoroquinolonen als Levofloxacine en Moxifloxacine en het Tetracycline Doxycycline werken. Let wel, soms werken die ook niet. Het blijft dus gokken wat de behandeling betreft. Een combinatie zou in zo’n geval een mogelijkheid zijn. Bijvoorbeeld de eerste tot vijfde dag Azitromicine en vanaf de tweede dag twee weken moxifloxacine. Ook dan echter is er geen garantie op genezing.

Zo te zien hebben de Thaise artsen het, wat dat betreft, niet zo slecht gedaan. Bij u is inmiddels bijna alles geprobeerd en mijn advies is een SOA kliniek te bezoeken, bijvoorbeeld in Bangkok. https://www.pulse-clinic.com
Nieuwe kweken zullen moeten worden ingezet, nadat u minsten 10 dagen antibiotica vrij bent geweest.
Vergeet daarbij Chlamydia niet

Hier nog wat meer gegevens: www.nhs.uk/news/medical-practice/new-guidelines-issued-sti-most-people-have-never-heard/
Het feit dat u zich niet lekker voelt en darmproblemen heeft kon wel eens met de antibiotica van doen hebben.Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak aan ten grond liggen, bijvoorbeeld de E-coli, normale darmbacterie overigens, die door alle pillen de macht in de darm heeft overgenomen.

Daarom lijkt me een check-up nooit weg. Laat de oogarts ook even meekijken. Uw oogproblemen kunnen met de herpes zoster (gordelroos) te maken hebben.

Ik hoop, dat u hier wat aan heeft.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website