Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een gezonde man van 83 jaar, weeg 78 kilo en ben 190 cm lang. Tabak en alcohol gebruik ik niet. Mijn bloeddruk is 130/80 en gebruik dagelijks 15 mg rivaroxaban als bloedverdunner.

Mijn probleem is dat ik al ruim 3 maanden last heb van een rode geïrriteerde penis. De top van mijn eikel, ongeveer een cm is vuurrood en van mijn penis de eerste 3 cm. Toen ik drie maanden geleden naar de dokter ging moest ik alles goed droog houden, niet met zeep wassen en behandelen met talkpoeder. Omdat ik ook nog zinkzalf had kon ik de ontsteking aardig beperken.

Ondertussen gingen mijn handpalmen onzichtbaar vervellen en kreeg ik kleine ronde rode vlekjes op mijn borst en rug. Met uitzondering van mijn handpalmen voelde ik geen jeuk en pijn.

Ondanks de liefdevolle behandeling van mijn penis was er geen enkele verbetering. Dus ik naar de dermatoloog die een schimmelinfectie vaststelde. Omdat ik deze dus al maanden had kreeg ik als medicatie 10 capsules Sporal 100 mg. en Clotrimazol crème.

Gisteren, na 14 dagen teruggewenst en vertelt dat de crème niet werkt en zelfs het penis probleem verergert. Uit eigen beweging was ik de laatste 3 dagen weer overgegaan naar mijn zinkzalf. Moet nu over 2 weken terugkomen, geen medicijnen meegekregen en doorgaan met zinkzalf en talkpoeder. De dermatoloog was een beetje kort aangebonden.

Wel zijn alle rode vlekjes op mijn huid verdwenen.

Mijn vraag aan u is of de genezende werking van de Sporal capsules enige tijd vergt en of u inplaats van de beperkende werking van de zinkzalf een andere genezende crème kent die ik bij de apotheek kan kopen?

Bij voorbaat mijn dank voor uw advies.

Groet,

J.

*****

Beste J,

Als we ervan uitgaan, dat er werkelijk sprake is van een schimmelinfectie en daar lijkt het heel veel op, dan is het waarschijnlijk de talkpoeder die de irritatie in stand houdt. De behandeling door de dermatoloog lijkt me in eerste instantie correct.

Clotrimazol is ook als poeder te koop. Meng dat met de zinkzalf en breng het heel dun op. Elke dag schoon ondergoed en goed wassen met helder water.

U kunt ook miconazol voetpoeder gebruiken. Voor dat alles, lijkt het me goed een lab. test te doen van uw penis. Daartoe gebruiken ze een wattenstaafje. Dan kunnen ze vaststellen, of er sprake is van een schimmel, bacteriële infectie of beiden.

Als u een voorhuid heeft, zorgen dat daaronder ook alles goed schoon is. Wacht niet te lang met handelen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Redactie: Heb jij ook een vraag aan dokter Maarten? Gebruik het contactformulier en geef de juiste informatie (zie lijstje helemaal bovenaan).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website