Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn naam D. 173 cm lang, 63 jaar en 65 kilo. Ik laat vanaf 2013 elk jaar mijn PSA checken en vaak in deze periode. In 2016, staatshospitaal en 2019 Bangkok hospitaal, hebt ik een biopsie laten doen, ik weet het, en hier werd geen kanker gevonden.

Om even de laatste jaren te nemen zijn de waarde 2016 8.27, 2017 7.73, 2018 11.689, 2019 11.56, 2020 89.86, 2021 13.363, 2022 15.776. Het blijft schommelen maar het schommelt wel elke keer ietsje hoger.

Nu is mijn vraag wanneer ik mij zorgen moet gaan maken en hoe snel kan dit uitzaaien?

Ik gebruik om het jaar 1 jaar lang Firide 5mg of alphablokker Finax 5mg om te kijken of deze helpen, soms gaat het naar beneden en het jaar erop gaat het weer omhoog. Het laatste jaar heb ik Regenez 1mg gebruikt en dit heeft niet geholpen.

Ik gebruik wel elke dag Doza 4mg om het plassen makkelijker te maken en 1 asperine vanwege TIA.

Mijn broer, 74 had vorig jaar PSA waarde 398 en is er uitgezaaide prostaatkanker geconstateerd, hij is hier nu van genezen door chemo en bicalutamide en wat andere medicijnen.

Zodoende dat ik toch graag even uw mening wilt weten wanneer ik mij zorgen moet maken?

Bedankt voor de moeite om even tijd vrij te maken om dit te lezen en te beantwoorden.

Groet,

D.

******

Beste D,

PSA is een zeer onbetrouwbare methode om de toestand van de prostaat te meten. Hoe groter de prostaat, hoe hoger de PSA.

Wilt u een betere test, laat dan een MRI van de prostaat maken. Dat is momenteel het meest betrouwbare niet invasieve onderzoek.

Firide verkleint de prostaat en alpha blokkers zoals Doza en Finax verwijden de plasbuis, zodat plassen makkelijker wordt.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.56/5. From 9 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website