Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Afgelopen week was in een lezersvraag aan u sprake van een combinatie van medicijnen bij goedaardige prostaatvergroting. Ik ben 71 jaar, weeg 82 kg, beweeg veel, rook niet, drink matig, bloeddruk rond de 130/70.

Sinds vele jaren slik ik Alfuzosine 10 mgr, en Amlopidine 5 mgr. Maar nog steeds wordt ik ‘s morgens wakker met een drukkend soms licht pijnlijk gevoel in de blaasstreek. Toch is de hoeveelheid ochtendurine slechts klein. Komt ook wel omdat ik na 18uur weinig tot geen vocht tot me neem. Gedurende de dag is het op 2 handen niet te tellen hoe vaak ik naar het toilet moet, met eveneens kleine hoeveelheden plassen (zittend).

Nu is mijn vraag of mijn blaasinhoud vergroot kan worden door naast de Alfuzosine ook het medicijn Finasteride erbij te nemen. Dit middel zou de prostaat verkleinen. Het is bij de apotheek vrij verkrijgbaar tegen lage kosten. In uw antwoord d.d. 12 januari jl. aan Eli W. hebt u het over Duodart, een capsule met Tamsulosine en Finasteride, “maar waarschijnlijk duurder”

Bij voorbaat dank voor de moeite en tijd.

Met vriendelijke groet,

D.

*****

Beste D,

De combinatie tablet heet Duodart en bevat tamsulosine en dutasteride. U kunt het proberen, maar het duurt zeker een half jaar, alvorens u het effect van dutasteride gaat merken, als het werkt tenminste. De blaasinhoud wordt niet vergroot, maar de prostaat verkleint.

Aangezien u zo vaak moet plassen, is het waarschijnlijk beter een uroloog te bezoeken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website