Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 73 jaar, 1,83 meter, 70 kg. Bloeddruk 135/70, geen alcohol, geen tabak, geen gezondheidsproblemen. Sinds 2015 woon ik in Bangkok Thailand.

Ik had al voordat ik naar Thailand kwam problemen met plassen, maar niet hinderlijk. Eind 2019 ging opeens mijn blaas ‘op slot’. Ik had de hele dag aandrang maar er kwam niets uit, dus ben ik teneinde raad in de avond naar het Sukhumvit hospital gegaan waar mijn blaas dmv een slangetje geleegd werd (meer dan een liter). Daarna werden er onderzoeken gedaan en kreeg ik medicijnen voorgeschreven, tamsulosin en finasteride. Merknamen: Uroflow 0,4 mg en Firide 5 mg. (Dit gebeurde een week later).

Ook bloed en urine onderzoek plus röntgenfoto’s van de blaas en prostaat. Daar bleek dus uit dat mijn prostaat vergroot was. Ik heb de medicijnen een jaar geslikt, maar het verbeterde niet. De dokter schreef de finasteride voor om de prostaat te verkleinen en om te voorkomen dat ik nogmaals een verkramping van de blaasspier zou krijgen. De Tamsulosin was om de plasbuis te verwijden. Het kan zijn dat ik ze door elkaar haal.

Voor een second opinion ben ik in december naar het police hospital in Bangkok gegaan en heb daar om advies gevraagd. De dokter daar schreef mij Duodart en Permixon 160 mg voor als alternatief.

Duodart is dutasteride 0,5 mg en tamsulosin 0,4 mg hydrochloride in een tablet, (1 xdaags na ontbijt), Permixon is Lipidosterolic extract van Serenoa repens. (2 xdaags 1 tablet na de maaltijd). Deze medicijnen heb ik nog niet ingenomen omdat ik nog de medicijnen van het Sukhumvit had. Die zijn deze eind deze week op en begin ik met de nieuwe.

Eind maart heb ik weer een afspraak in het police hospital en tot die tijd slik ik hun medicatie, maar ik zou graag van u horen wat uw mening daarover is aangezien ik al vaak uw adviezen gelezen heb en er waarde aan hecht.

Nog iets: in beide ziekenhuizen is een laser behandeling mogelijk, green of holep, kan allebei. En er staat ook een PSA test op het menu de komende afspraak. Is dat een bloed- of een urinetest?

Bij voorbaat dank voor uw tijd en antwoord 🙏🏻

Eli W.

*****

Beste E,

Wat de medicijnen betreft het volgende: Duodart doet het zelfde als tamsulosine en finasteride. Dutasteride is uit dezelfde groep als finasteride. Omdat het een combinatie is, is het makkelijker om in te nemen, maar waarschijnlijk wel duurder.

Van Permixon werd altijd altijd gezegd, dat het niet helpt, maar dat heeft ook te maken met propaganda van de industrie. U kunt het dus gewoon slikken.

De PSA test is een bloedtest. Belangrijk is ook het “vrije’ PSA (free PSA) te testen.

Green Laser en HOLEP geven min of meer hetzelfde resultaat. Bij meer dan 50 gram wordt HOLEP geadviseerd. Ook is er nog REZUM en UROLIFT. Bij Rezum wordt gewerkt met microwaves, om stoom te genereren en bij Urolift wordt de plasbuis opgerekt door middel van een soort elastiekjes. Daar zou ik niet voor kiezen.

Vraag advies aan de uroloog, die rekening zal houden met omstandigheden. Hij zal u HOLEP of PVP (Green Laser) adviseren.
Hier een filmpje over de verschillende technieken bij goedaardige prostaat vergroting (BNP)
https://youtu.be/ScKeblRI_AI Het is wat technisch, maar grotendeels wel begrijpelijk.

Het volgende artikel geeft een bijna volledig overzicht over de mogelijkheden, maar is wat moeilijker.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6714584/

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website