Vraag aan huisarts Maarten: Problemen met mijn vinger- en teennagels

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
16 september 2018

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Sinds een goed half jaar heb ik problemen met mijn vinger- en teennagels. Zij worden broos, brokkelen af. Alle nagels vertonen verticale groeven. Soms lost een deel van de nagel. Gevolg is dat ik overal blijf haken als ik iets wil doen. Pijn heb ik er niet van maar het is best lastig. Soms is de nagel erg dun of zijn er delen helemaal weg.

Ik ben 62 jaar en heb nooit dergelijke problemen ervaren. Eerst werd er aan schimmel (Fungus) gedacht. Maar na een bezoek aan een kliniek bleek het om 20 nail distrophy te gaan. Hier had ik nog nooit van gehoord. De oorzaak is onbekend zei de dokter.

Nu blijkt dat er geen medicijnen of geen afdoende behandeling voor is. Klopt dit? Ik neem nu wel elke dag vitaminen sinds 1 maand maar zie nog geen verbetering.

Wat raad u mij aan te doen? Buiten bovenvermelde problemen beschreven is het ook geen mooi gezicht.
Ik kan natuurlijk mijn nagels afplakken maar dat bemoeilijkt het werken alleen maar.

Ik meen me te herinneren dat Michael Jackson dat ook deed. De reden daarachter is mij niet bekend.
Blank ben ik al, jammer genoeg kan ik niet zingen en dansen al helemaal niet….;-))

Groet,

W.

******

Beste W,
Zou u een paar foto’s kunnen sturen van uw nagels? Gebruikt u medicijnen? Bent u verder gezond. Iets vermeldenswaardig in uw voorgeschiedenis? Rookt u? Alcohol? 
Twenty nail distrophy is een genetische afwijking, die vooral bij kinderen voorkomt. Uw symptomen passen er wel bij. Er is geen behandeling bekend, behalve goede verzorging.
Momenteel wordt er met het antimicoticum (middelen tegen schimmel) griseofulvine geëxperimenteerd samen met corticosteroïde injecties in het nagelbed, met wisselend succes. Dit werkt vooral als de onderliggende oorzaak lichen planus is. Ook zijn er succesjes geboekt met lokale tacrolimus behandeling.
Niet alle 20 nagels hoeven te worden aangetast. Enkele plaatjes van nagel lichen planus zijn toegevoegd. Lichen Planus kan via een biopt worden vastgesteld. Op het oog lijken heel veel nagelziektes bijna 100% op elkaar.
Met vriendelijke groet,
Maarten Vasbinder

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website