Vraag aan huisarts Maarten: Plasproblemen en medicijnen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
15 september 2021

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Enige tijd geleden heb ik u verteld over mijn probleem bij het plassen. Ik heb toen Tamsulosin 0,4 mg tablet genomen wat voor mij vervelende bijwerking had. Werd duizelig kon mijn weg bij het sporten (snelwandelen) niet meer goed volgen. Dit probleem was verdwenen na het stoppen met deze medicijn.

Nu is mijn probleem bij het begin van plassen en moet 1 tot 2 minuten wachten en dan plas ik normaal. Soms gaat het niet in een keer en heb ik ook een beetje problemen met nadruppelen. Ik vind het niet zo’n bezwaar maar wil niet het risico lopen in de toekomst meer problemen te krijgen. Mijn vriend gebruikt CARDOXA 2 mg en heeft geen probleem.

Ik las op internet dat dit medicijn voor te hoge bloeddruk is (ik heb geen last van mijn bloeddruk) en ook mijn prostaat is na het innemen van Finasteride 5 mg weer normaal. Mijn PSA test was 12,89 en is nu (dank zei Finasteride)weer normaal 3,76.

Graag zou ik van u willen weten of ik Cardoxa 2 mg kan nemen of zegt u blijf er vanaf.

Alvast (opnieuw) bedankt voor uw reactie en goede adviezen in het verleden.

Met vriendelijke groet,

J.

****

Beste J,

Cardoxa 2 (Doxazosin) doet hetzelfde als Tamsulosin 0,4. beiden verlagen ook de bloeddruk. U kunt het proberen, maar dan wel de Tamsulosin weglaten. Begin met een halve tablet Cardoxa 2

De bijwerkingen zijn hetzelfde als bij Tamsulosin, maar bij de één zijn ze uitgesprokener dan bij de ander.

Finasteride werkt niet zo snel. waarschijnlijk was er iets anders aan de hand bij die hogere PSA. Een ontsteking, of moeilijke harde ontlasting bijvoorbeeld.

Wel doorgaan met de finasteride.

Met vriendelijke groet

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website