Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Plasklachten heb ik sinds een paar maanden, geen branderig gevoel, geen pijn. In de nacht moet ik naar gelang ik veel water of soda gedronken heb rond vijf uur eruit voor een plas, maar zit ik een paar uur overdag is er niets aan de hand, maar loop ik even rond, wordt de druk gelijk te hoog, dat ik meteen moet plassen.

Mijn bloeddruk is heel goed en die medicijnen krijg ik van de hartdokter ivm hartritmestoring, maar sinds ik die pillen slik, nu twee maanden, heb ik daar geen last meer van. Ik heb een hekel om voor mijn probleem naar de dokter te gaan, omdat men hier totaal geen privilege kent en gelijk 100 man mee zit te luisteren wat je mankeert.

Leeftijd: 74
Klacht(en): elke keer druk om te plassen
Voorgeschiedenis: geen
Medicijngebruik, ook supplementen etc.: Ditizem HCI 30 mg
Roken, alcohol roken: niet, heel af en toe een biertje
Overgewicht: 1.84 meter 85 kg
Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek: geen
Eventueel bloeddruk: goed

Groet,

J.

*****

Beste J,

Waarschijnlijk heeft u min of meer dezelfde klachten als de vorige vragenstellers. Het feit dat u moet plassen, als u even rondloopt, betekent dat u uw blaas niet helemaal meer kunt ledigen. Dat komt weer omdat vermoedelijk uw prostaat vergroot is en omdat uw blaasspieren kracht hebben verloren. Dat is overigens allemaal heel normaal voor uw leeftijd.

Het eerste wat u kunt gaan doen, is zittend plassen, met uw voeten op een voetenbankje, zodat u al het ware gehurkt zit. Dan is de kans dat uw blaas zich beter ledigt, groter. Als u dan ook nog bekkenbodem gymnastiek gaat doen, kan het ook nog beter worden. Eén methode is, tijdens het plassen steeds even te stoppen. We noemen dat intermitterend plassen.

Op de resultaten zult u even moeten wachten. dat duurt wel enkele maanden.

U kunt ook een alpha-blokker gaan slikken, zoals Tamsulosine 0,4 mg ‘s-avonds. Dan gaat het waarschijnlijk ook iets beter. Finasteride of Dutasteride maken de prostaat kleiner, maar dat duurt lang.

Helpt dat alles niet, of worden de problemen erger, dan zult u toch een dokter moeten bezoeken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website