Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Veel respect voor je menselijke inzet op medisch gebied, ik weet niet of je met volgende iets kan, kijk maar. Woensdagochtend rond 7.30 uur lekker op mijn buik in zon op een kussentje mijn e-mail en zo te checken op m’n mobiel. Omdat mijn ogen te dichtbij niet prettig is, moet ik mijn hoofd oprichten met als gevolg dat ik mij naar anderhalf uur oprichtte en vanaf dat moment last van mijn nek kreeg.

Warm houden en bewegen, maar later kwam er niks terecht van slapen, te veel pijn. De volgende dag had mijn lady zo veel medelijden met mij: “I help you, massage your arm?” Oke ik laat het gebeuren, zeker 15-20 min gekneed, gewreven tot op het bot en waarschijnlijk ook meer aangeraakt want geloof het of niet het heeft me 3-5 nachten slaap gekost. Behoudens enkele uurtjes tussendoor kan ook nu nog mijn arm nauwelijks gebruiken, niet optillen, alleen dingen in vingers kan vasthouden.

Slapen is nu dus weer het probleem, ben rechter zijslaper.

Nu na een week ben ik het zat en wordt er sacherijnig van, pijnstillers helpen me niet en ben er echt niet zuinig mee. Zoals; 2x500mg paracetamol, dicloFENAC 4x 25mg zelfs morfine van het hospital doet merkbaar iets.

Ben een beetje radeloos maar we hold’n de kop d’r veur

Ik ben 68, 177 cm lang en 70 kg, gebruik QVAR extra fineaerosol 2x 2 puff / dag om astma in toom te houden.

Groet,

M.

*****

Beste M.

Als uw lady alleen uw arm heeft gemasseerd, heeft dat niet veel kwaad gedaan, hooguit wat extra pijn. Koel daarom uw arm onder de schouder. Als ze ook uw nek heeft gedaan, is het een andere zaak. Dat kan wel degelijk kwaad. Hardhandige Thai-massage is niet zonder gevaar en ik zal het nooit iemand aanraden.

Een goede oefening is, alle spieren van het gezicht aan te trekken en dan de nek in alle richtingen te bewegen. Uw gezicht wordt daar tijdens die oefening niet mooier op, maar uw schoonheid komt weer terug, als u weer ontspant. Tevens zult u wat geknak en gekraak horen.

Helpt dat niet, dan kunt u een echte fysiotherapeut raadplegen. Tractie geeft in zo’n geval vaak een goed resultaat.

Daarbij zou ik een spierverslapper zien te krijgen. Desnoods Valium (Diazepam) 5 mg. Niet te lang gebruiken, vanwege verslaving.

Werkt dat allemaal niet en/of worden de klachten heviger, dan wordt het tijd voor een bezoek aan een neuroloog of neurochirurg. Die zal dan opdracht geven voor een scan. Daarna kunt u weer verder zien. Afhankelijk van uw leeftijd wordt dan een behandeling gegeven. Misschien een kraag. Dat is vooral lekker in de koelkast.
Neem een kussen, dat de ruimte tussen uw nek en schouder opvult, zodat uw nek recht is, als u slaapt.

Het meest waarschijnlijke is, dat u een bestaande hernia op niveau C5-C6-C7 hebt verhevigd, waardoor een spierspasme (kramp) is opgetreden, waardoor weer een zenuw die naar uw arm gaat wordt beklemd, omdat daardoor de hernia naar buiten wordt gestulpt.

Er zijn uiteraard ook ander diagnoses, maar die zijn in uw geval minder waarschijnlijk, omdat er een duidelijk “trigger-moment” is.

Als pijnstiller zou ik hooguit Paracetamol nemen. 3×500

Mocht u meer vragen hebben, dan hoor ik het wel. Dan hoor ik ook graag uw leeftijd, arbeidshistorie en eventueel sporten die u bedreven heeft en medische voorgeschiedenis. Rookt u? In dergelijke gegevens zit vaak de diagnose verstopt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website