Vraag aan huisarts Maarten: Overstappen op andere medicijnen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
17 januari 2023

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een vraag voor je. In Nederland had ik ( 64 jaar oud) het medicijn Citalopram 20 mg ( 1x daags) voor een angststoornis en dat werkte prima, geen problemen ook niet bij toch mijn stressvolle werk. In april ben ik vroegtijdig met pensioen gegaan en ben ik van Nederland naar Thailand geëmigreerd. Ik dacht weinig stress dan bouw ik dit medicijn -na jaren lange gebruik- af. Zo gezegd zo gedaan en sinds eind juni vorig jaar ben ik hiermee totaal gestopt.

Het ging prima met me tot eind november jl. Toen kreeg ik weer van die benauwde aanvallen, zweten, raar gevoel in handen en op de borst, beroerd voelen. Gelukkig had ik nog een paar strips citalopram van Nederland en ben ik dus half december weer begonnen deze te nemen. Ik zit nu in week 4.
Op enig moment raken ze echter op en ben dus naar het ziekenhuis gegaan om voor nieuwe te vragen. Wat blijkt dit is niet te krijgen in Thailand. De arts daar gaf me het medicijn deANXIT (Flupentixol 0,5 mg + Melitracen 10 mg). Ik spreek geen Thai en hij slecht Engels dus ben eens gaan Googlen en dit lijkt me niet een erg geschikt voor mij. (ook al wil ik beslist geen doktertje spelen, dat ben ik verre van dat niet). Ik neem dit medicijn dan ook even niet. (ik heb nog voor een maand citalopram).

Toen ben ik voor het zekere toch even naar een andere arts gegaan voor advies en via deze arts kan ik Escitalopram krijgen vanuit het siri hospital in Bangkok. (ofschoon hij zelf dit medicijn niet kon).
Lijkt jou dit medicijn (escitalopram) ook beter voor mij?
Zo ja, dan zal ik moeten overgaan van citalopram naar escitalopram.

Mijn vragen daarbij zijn dan;
1) kan ik direct na het stoppen met de citalopram de volgende dag starten met de escitalopram of moet daar enige tijd tussen zitten?
2) welke dosering escitalopram moet ik nemen t.o.v. de citalopram. (de een zegt dezelfde dosering, de ander zegt de helft van de citalopram dosering)
3) Beginnen de bijwerkingen weer van voren af aan of hebben we het over een zelfde generieke stofje?

Daarnaast gebruik ik de medicijnen;
a) Valsartan 160 mg 1x daags
b) Hydrochlorothiazide 50 mg GPO (TAB) (HCTZ) 1 x daags.
c) Rabeprazolnatrium Sandoz 20 mg voor maagzuur (middenrifbreuk) 1x daags
Deze laatste raakt ook op en zal ik moeten kijken of deze in Thailand te verkrijgen is. Kun je me hierin ook adviseren?

Maarten, bij voorbaat al heel hartelijk dank voor je antwoord, Ik ben heel blij met de mogelijkheid te hebben om met een Nederlandse huisarts te kunnen spreken. Mocht je nog vragen hebben dan beantwoord ik deze graag. Dit zou ook via de een op een e-mail kunnen gaan of misschien kunnen we elkaar eens treffen? Ook ik woon in Isaan.

Groet,

R.

*******

Beste R,

1. Direct overstappen is mogelijk. Escitalopram is de actieve vorm van citalopram.
2. De helft van de citalopram dosering nemen.
3. Zelfde stofje in andere vorm

In plaats van Rabeprazol kunt u ook bijvoorbeeld Omeprazol 20 mg voor het ontbijt nemen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website