Vraag aan huisarts Maarten: Oorpijn na het duiken op Koh Tao

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
23 februari 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben een aantal dagen geleden begonnen om een PADI te halen op Koh Tao in Thailand. Echter heb ik na de tweede duik moeten opgeven omdat mijn oor erg veel pijn deed. Ik heb waarschijnlijk geforceerd met het klaren van mijn oren, hierdoor heb ik het gevoel dat mijn linker oor nu al 3 dagen dicht zit. Het doet af en toe ook een beetje pijn.

Ik ben 2 dagen geleden naar de dokter gegaan en die vertelde dat mijn trommelvlies opgezwollen en rood was. Ik heb als advies gekregen om niet meer te gaan duiken of te zwemmen totdat het beter is. Om hiermee te helpen heeft hij mij een aantal medicijnen mee gegeven die ik elk 3 maal daags na een maaltijd moet innemen. De medicijnen zijn Diclofenac en Nasolin, beide in pil vorm gebruikt om oraal in te nemen. Ik doe dit nu al twee dagen en voel nog geen verbetering.

Toen ik opzocht op internet wat het probleem misschien zou kunnen zijn heb ik gevonden dat de meeste mensen aanraden om neusspray te gebruiken of oordruppels. Ik twijfel nu of de dokter wel een goede beslissing heeft gemaakt.

Kan jij hier misschien wat licht op schijnen? Zou ik erg op prijs stellen.

Groet,

M.

******

Beste M,

Als ik het goed begrijp heeft PADI iets met duiken te maken. PADI (Professional Association of Diving Instructors), klopt dat?

Doorat de buis van Eustachius niet goed open was, is de druk aan de buitenkant van het trommelvlies groter geworden dan aan de binnenkant, waardoor het trommelvlies als het ware naar binnen gezogen is. Daardoor is het opgezwollen en pijnlijk. Als het drukverschil te groot wordt, kan het trommelvlies zelfs scheuren.

De medicatie die de dokter heeft voorgeschreven, zal misschien iets tegen de pijn doen. Nasolin wordt gebruikt bij een allergie. Diclofenac bij ontsteking.

De neusspray lijkt me echter beter. In Spanje raadde ik duikers aan, om die te gebruiken voor het duiken en eventueel er na.

In Thailand heet die spray Xylometazoline (Otrivin). 1x snuiven voor het duiken. Niet te veel gebruiken. Een hele goede manier om te snuiven is enkele druppels op een theelepeltje te doen en dan op te snuiven. De druppel verwijdt de buis van Eustachius, waardoor de druk aan beide kanten van het trommelvlies makkelijker gelijk blijft.

Niet duiken bij verkoudheid en de druppels niet elke dag gebruiken, om gewenning te voorkomen, oftewel niet elke dag duiken.

De oren regelmatig klaren tijdens het duiken, maar niet te krachtig, omdat dan de waarschuwingsfunctie verdwijnt. Lukt het klaren niet goed, ga dan niet dieper en ga langzaam naar boven.

Om een gehoorgang-infectie te voorkomen, helpt een druppeltje azijn in de gehoorgang voor het duiken.
Voor de pijn is Paracetamol voldoende.

Een deel van de duikeropleiding zou besteed moeten worden aan dit soort problemen. Helaas wordt meestal alleen maar ingegaan op de levensbedreigende caissonziekte (decompressieziekte) en niet op de wat lichtere kwaaltjes.

Mocht het probleem zich blijven voordoen, bezoek dan een KNO arts

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website