Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik heb een vraag over mijn gezondheid, ik heb een brief gezonden naar mijn arts in Nederland maar naar aanleiding van de wet op de privacy kan hij geen antwoord geven. Daarom geef ik je hier een gedeelte van de brief. Mijn probleem is dat ik soms, om de 6 of 8 weken, maar zeer onregelmatig, wat pijn heb bij het plassen.

De pijn die ik dan voel zit/is direct achter mijn eikel. Met het plassen voel ik dan daar pijn als er urine langs komt. Ik heb het idee dat er dan een kleine ontsteking zit. Meestal voel ik het 2 dagen van te voren. Een of 2 dagen er na komt er meestal een propje of beetje bloed mee naar buiten, soms nog enkele druppels na druppend. De pijn is dan weg en daarna is het weer helemaal over.
Het is geen bloed uit mijn blaas of van mijn prostaat volgens mij, het zijn een of 2 druppels bloed en dan is de urine weer schoon. Het komt dus echt uit mijn eikel en volgens mij niet verder weg.

Met mijn bloedverdunners ben ik die tijd dan extra voorzichtig zult je begrijpen.

Ik kan natuurlijk hier naar het ziekenhuis maar dan weet ik niet of ik bovenstaande goed kan overbrengen en wat ze dan gaan doen. Wel zijn hier kundige specialisten maar liever niet hier. De taal is hier ook moeilijk voor mij omdat ik ook bijna geen Engels spreek.

Gegevens van mij; 77 jaar jong, ben regelmatig gecontroleerd en mijn PSA is ongeveer 12. Ik heb mij niet laten opereren omdat ik dat niet wil, ik heb er ook geen last van en moet er in de nacht meestal 1 x uit en heel soms 2x. Ik rook niet en gebruik erg weinig alcohol. Gewicht is 82 kg en ben 180 l. gebruik om de andere dag een bloedverdunner en elke dag 1 Diltiazem HCI Sandoz 200mg. Ik hoop dat je wat kunt met deze gegevens en zie uit naar je antwoord.

Bij voorbaat heel hartelijk dank,

A.

*****

Beste A,

Wat een vraag van u aan uw huisarts met de wet op privacy te maken heeft, begrijp ik niet. Daarom kan ik wel antwoorden.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Een infectie is er één van. Een andere mogelijkheid is, dat u blaassteentjes heeft, of niersteentjes. Daar passen die propjes bij. Die steentjes kunnen de plasbuis beschadigen, zodat er wat bloed meekomt.

Niersteentjes zijn onwaarschijnlijk, omdat u dan wel eens pijn in de flank zou kunnen hebben gehad. Ook uw prostaat kan deze problemen veroorzaken.

Mijn advies is, als eerste uw urine te laten controleren op bloed en bacteriën. Geeft dat geen uitsluitsel, dan is een uroloog de volgende stap. Het is niet anders.

Neem een tolk mee naar de arts. In Thailand hebben ze hele goede artsen.

Wacht niet te lang. Niet meer dan 6 weken.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website