Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Een nicht van mijn vriendin (37 jaar oud) heeft de ziekte van Meniere al gedurende langere tijd, is niet vroeg onderkend. Misselijkheid, overgeven, duizeligheid, vermoeidheid. Gaat nu al enkele keren naar het hospitaal en krijgt dan een infuus, maar na een paar dagen treedt het weer op. Ik weet niet welk medicijn het infuus bevat.

Slaapt slecht denk ik door een combinatie van studie voor schoolhoofd en nieuwe baan. Ik vroeg me af in hoeverre een natuurlijk middel als valeriaan een bijdrage kan leveren voor ontspannen en beter slapen. En onder welke naam dat in Thailand verkrijgbaar is. Google was geen hulp ditmaal.

Alvast dank.

K.

*******

Beste K,

Valeriaan is hier verkrijgbaar onder de naam Valian X. Waarschijnlijk bij Boots etc. en zeker bij Lazada. Verwacht er niet teveel van.

Menière is een aandoening van het binnenoor en wordt gekenmerkt door oorsuizen en evenwichtsstoornissen. Een doeltreffende behandeling is er eigenlijk niet. Meclizine (Meclozine) tegen zeeziekte, of Valium willen wel eens helpen, maar genezing is nog niet mogelijk.

Soms wordt de verkeerde diagnose gesteld en is er iets anders aan de hand. Daarom is een bezoek aan een neuroloog nuttig.

Paroxismale benigne positie duizeligheid (Benign Paroxismal Position Vertigo, BPPV) is één van de aandoeningen, die vaak wordt aangezien voor Menière. Deze vorm van duizeligheid is zeer goed te behandelen door een fysiotherapeut die de techniek van de Epley beweging kent.
U kunt het ook zelf doen, zie:

https://youtu.be/jBzID5nVQjk

Voor de diagnose bestaat de Dix-Hallpike test. Als die test negatief is, wil dat niet zeggen de er geen BPPV is. Als ook de goed uitgevoerde Epley niet werkt, is er iets anders aan de hand.

Soms moet de manoeuvre gedurende enkele dagen herhaald worden.

Handig is een kotsbakje bij de hand te houden. Zelf gaf ik altijd een primperantabletje (metoclopramide 10 mg) een half uur voor de zitting, om overgeven tegen te gaan.

Deze behandeling is nu zo’n 30 jaar bekend. Neurologen weten dat min of meer sinds tien jaar, maar sommigen nog steeds niet. In Spanje was ik de eerste die het toepaste, hetgeen woedeuitbarstingen van collega’s veroorzaakte.

Tot dan toe werden niet werkende infusen gebruikt en werden patiënten soms weken opgenomen, om met anti-psychotica naar huis te worden gestuurd.

Naast de Epley manoeuvre bestaan ook de Semont, Foster en Brandt-Narog manoeuvre/oefening.

Let wel, bij echte Menière helpt deze behandeling niet.

Hier kunt u één en ander over Menière nog eens nalezen: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/diagnosis-treatment/drc-20374916

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website