Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Bedankt voor uw snelle reactie in zake mijn bloeddruk en DIOVAN. Nog even een aanvulling. Ik controleer mijn bloeddruk elke ochtend na mijn loop van 7.5 km en tevens mijn tijd en het gewicht. Dit doe ik reeds 5 jaar. Ik loop elke week een marathon maar ik doe er 6 dagen over.

Nu tot mijn vraag die ik vergeten was (vergeetachtig worden komt met het ouderdom). 10 jaar geleden werd in het Bangkok Hospital in Phuket door een test gezien dat een van mijn venen die het bloed naar mijn hart bevordert, verstopt is geraakt en het was volgens de cardioloog te gevaarlijk om niet direct tot behandeling over te gaan. Toen was ik gelukkig nog verzekerd (vandaag niet meer) en ik werd geholpen en alles was weer schoon en de volgende dag mocht ik naar huis (het Zilveren Kruis mocht +/- 800.000,- Baht betalen).

Nadien zei de cardioloog “je moet elke dag aspirine nemen 81 mg 2 tabletten” hetgeen ik tot verleden jaar heb gedaan. Ik ben er mee gestopt omdat ik er van uitging elke dag 7,5 km joggen is genoeg om mijn bloed snel te laten vloeien en het artikel op internet samen gesteld door onderzoekers uit USA/England en Nederland hetgeen u waarschijnlijk ook gelezen hebt, maar ik weet de naam niet meer, en men adviseerde om onder de 70 jaar direct ermee te stoppen om eventuele hersenbloeding te voorkomen en boven de 70 jaar alleen maar in overleg met de cardioloog.

Wat vind u ervan? Ik heb geen zin om duur geld te betalen voor een cardioloog.

Alvast bedankt en sorry voor het lange verhaal.

Met vriendelijke groet,

J.

******

Beste J,

Het feit dat u elke dag 7.5 km loopt, wijst er op dat uw hart goed functioneert.

Wat hebben ze indertijd in het Bangkok Hospital gedaan? Een stent geplaatst?

Inderdaad is er een advies om na 70 jaar geen Aspirine te nemen en niet andersom. Hier een artikel over dat onderwerp www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1805819

U kunt zichzelf na 10 jaar beschouwen als een gezonde patiënt. In uw geval is de kans dat de aspirine schade veroorzaakt groter, dan dat u er voordeel van zult hebben. Let wel, dit is een statistisch gegeven.

Met vriendelijke groet,

Dr. Vasbinder

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website