Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn naam is P. Ik ben 68 jaar, geen roker, geen drinker, geen medicijnen en tot nu gezond. Mijn vraag is: normaal woon ik in Suratthani stad. Sinds kort heb ik een huisje met veel grond (jungle) en een rivier gekocht in Khou Sok om het leven wat af te wisselen,…nu vraag ik me af of ik nog wat moet nemen tegen malaria?

Groet,

P.

*****

Beste P,

Een goede vraag. Khou Sok is geen typisch malaria gebied. Echter dat wil niet zeggen dat het niet kan. Zelf zou ik daar en elders geen malaria profylaxe nemen, tenzij de kans 100% is, dat je het krijgt. Het middel is vaak erger dan de kwaal, vooral bij langdurige inname.

Uit eigen ervaring in het Amazone gebied, weet ik, dat je er doodziek van kunt worden. Ik was zo slim geweest, na een feest in het dorp te gaan slapen aan de oever van de rivier. Toen ik wakker werd, was ik helemaal opgezwollen van de muggensteken. In het dorp diep in de jungle gelegen, waren alleen medicijnmannen. De eerste gaf me drie glaasjes met iets er in, waarschijnlijk een kinine extract. Toen ik na tien minuten begon te kotsen, stuurde hij me naar een collega, die me daar weer voor moest behandelen. Na enkele bezwerende spreuken, die zo’n 20 minuten duurden, kreeg ik een karaf met groene drab. Zes glazen. Er bleek achteraf een aftreksel van Ayahuasca in te zitten. Enkele dagen liep ik als een zombie door het dorp. Van die dagen herinner ik me niets, ook niet dat ik doodziek was.
Na drie dagen kwam ik weer bij zinnen en voelde me weer goed. Daarna nooit meer last gehad. Ben nog een half jaar in het dorp gebleven.

De enige kwaal die ik nog gehad heb toen was een frozen shoulder. Daar hadden ze weer een andere medicijnman voor, die me tegen een boom liet oplopen. Was in een keer over. Hij was te oud, om het zelf te doen. Een bijzondere ervaring, dat wel.

Gelukkig zijn hier goede artsen, die heel goed weten, hoe malaria te behandelen.. Ayahuasca hebben ze hier niet. Dat betekent dat u een eerste aanval nooit meer zult vergeten.

Zoals ik al zei, de kans op Malaria in Khou Sok is klein. Dengue en slangenbeten komen daar meer voor.

Hier wat meer informatie over malaria: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/malaria/symptoms-causes/syc-20351184

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website