Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,I

k ben 72 jaar, 69 kg, 1,80 meter. Nooit gerookt nooit alcohol en loop hard sinds 1976. Veel marathons gelopen. Pr 2:40. Nu loop ik om de dag 10 km hard bij 11 km/uur.

Kortgeleden hartonderzoek naar aanleiding van het overslaan. Dat ging weer over. Maar uit de CT volgde dat ik een te hoog cholesterol (LDL 3,8). Bovendien een vernauwde kransslagader. Arts schrijft statines voor tegen cholesterol en bloedverdunners, asperine (die gebruik ik al preventief) en clopidogrel.

Ik begrijp dit niet? Heb nergens last van. Geen druk op borst of vermoeidheid.  Conditie is perfect. Hartslag tijdens hardlopen gem. 150. In rust 50. Bloeddruk gemiddeld 125- 75. Ook de inspanningstest bij cardioloog was perfect. Moet ik een hartkatheterisatie laten uitvoeren? Moet ik die medicatie nemen?

Groet,

R.

******

Beste R,

Een moeilijke vraag. U lijkt kerngezond te zijn.

Volgens mij is de medicatie wat overdreven. De statines zijn zinloos. De clopidogrel lijkt me ook niet echt nodig.

Of u een catheterisatie moet ondergaan, kan ik niet beoordelen.

Waarschijnlijk heeft u wel een vergroot hart door de sport die u bedrijft. Dat kan een soort kortsluiting veroorzaken, waardoor er een ritmestoornis kan optreden. Duursporten kan men beoefenen tot de dood erop volgt. Velen doen dat en accepteren dat.

U kunt ook langzaam afbouwen, hetgeen niet betekent, dat u dan langer zal leven. Dat weet niemand.

Mijn advies is, een second opinion te halen bij een andere cardioloog. Haast is daar niet bij. Er is geen reden tot paniek.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.43/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website