Vraag aan huisarts Maarten: Meerdere beroertes gehad

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
16 januari 2023

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 81 rook en drink niet. Ik ben net terug uit Phuket waar ik 1 jaar lang heb gewoond en leef nu weer in Udon Thani waar ik al 8 van tevoren heb gewoond. Nu tot mijn verhaal. In Udon Thani heb ik alvorens ik naar Phuket vertrok elke ochtend 10 km gelopen. Het laatste jaar in Udon Thani begonnen mijn problemen. Ben vaak neergevallen en mijn balans was slecht altijd de drang naar links te moeten gaan. Heb ook mijn rechter bovenarm gebroken en loop nu met een metalen plaatje rond.

In Phuket werd het steeds erger en ik ben toen naar het staatsziekenhuis geweest en de neuroloog vertelde mij dat ik Parkinson had. Heb toen pillen ontvangen die de klacht van Parkinson moesten verminderen. Ik weet helaas de naam niet meer. De volgende maand weer terug omdat deze pillen niets aan mijn situatie veranderde.

Ben toen weer 1 maand later naar het Bangkok Hospital gegaan een de betreffende neuroloog liet mij vele oefeningen doen en na bijna 1 uur zij hij u heeft geen Parkinson maar ik moet wel een MRI-scan van uw hoofd laten maken, en hij wist toen al dat er iets mis was maar wilde het onderzoek eerst afwachten. Het bleek inderdaad een Brain-Attack te zijn en volgens hem zelfs 3. Ik stuur u bijgaande het rapport. Hij zei tegen mij dat dit uit het verleden kwam maar konden mij niet zeggen hoe lang geleden.

Terug in Udon Thani probeer ik nu elke ochtend 2 km heel langzaam te lopen want beweging van het lichaam en oefeningen waren het enigste wat ik kon doen. (volgens de Neuroloog)

Is het volgens u correct dat er geen medicijnen zijn?

Ik loop nu met een stok om mijn balans een beetje te kunnen controleren wat heel erg moeilijk is. Autorijden gaat nog prima en ik voel mij in de auto veilig.

Alvast bedankt voor het lezen en misschien weet u nog andere dingen die ik zou kunnen doen zolang het niet te duur is voor een AOW’er.

Ik heb ook prostaatkanker volgens de uroloog in Phuket en mag ik dit verhaal ook nog eens aan u kwijt?

Met vriendelijke groeten,

J.

*****

Beste J,

Een typisch verhaal van kleine herseninfarcten (beroertes). Vooral de drang naar links te gaan is een duidelijk signaal. Inderdaad zijn er geen medicijnen voor. Oefening en rehabilitatie bij de fysio kunnen echter veel doen.

Gezien het feit dat er ook bloedinkjes zijn geweest, kunt u beter geen bloedverdunners slikken, mocht u dat doen. Dus ook geen aspirine.

Zorg dat uw bloeddruk boven de 120/80 blijft, om de doorstroming van uw hersenen op peil te houden. Max 160/90

Eventuele cholesterolremmers kunt u in de vuilnisbak deponeren.

Wat de prostaatkanker betreft, daar mag u mij natuurlijk over schrijven. Daar hoeft u echtre niets aan te doen, tenzij er obstructie optreedt. Behandeling zal uw leven niet verlengen, maar wel minder aangenaam maken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website