Vraag aan huisarts Maarten: Meer last van Metatarsalie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
10 januari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

De Metatarsalie is toch wel een groter probleem dan ik dacht. Ik kan nog steeds zonder pijnstillers maar mijn bijna dagelijkse 10 km stevige wandeling door de branding laat ik achterwegen want dat doet erg zeer. Jammer want het was een heel goede manier om mijn verdere conditie op pijl te houden.

Vandaag ben ik bij het Sri-Rayong priveziekenhuis geweest waar ze in december een aantrekkelijke korting bieden voor een algehele controle. Dat hadden mijn vriendin en ik vorig jaar ook gedaan. Ik ben een aantal kilo’s aangekomen sinds ik weinig loop. Toch ben ik hele dagen flink lichamelijk bezig, vooral buiten en flink zweten maar dat weegt niet op tegen de gemiste strandwandelingen. Ik ben nog zoekende betreft de Metatarsalgie.

Ik heb de uitslagen van het onderzoek bijgevoegd zoals je kunt zien. Er is een cholesterol probleem komen opdagen en dat heeft een impact. Kun jij mij adviseren welk in Thailand verkrijgbaar en betaalbaar medicijn dat ik hier voor moet in nemen? Ook de bovendruk van mijn bloeddruk is aan de hoge kant. Wil je a.u.b. eens over het rapport heen lezen en mij adviseren.

Even ter herinnering:
Ik had in 2013 een hart infarct en ben gedotterd.(1 x dgs Aspirin ‘Asa’ 81 mg)
Altijd al hoge bloeddruk gehad. (1 x dgs Enalapril 20 mg)
ik heb Jicht maar krijg met de huidige medicatie geen aanvallen meer.( 1 x dgs Colchicine 0.6 mg)
Voor versleten nek- en rugwervels gebruik ik geen pijnstillers meer.
Voor- of tegen Metatarsalgie gebruik ik nog niets.

Ik hoop dat je weer belangrijk voor me kunt zijn zoals al vaker.
Bij voorbaat hartelijk dank.

Groet,

R.


Beste R,
Je hebt drie problemen, waarvan één een echt probleem is. Je bloeddruk en cholesterol baren me niet echt zorgen. voor je cholesterol hoef je niets te nemen, tenzij je wilt dat je meer pijn krijgt. Door het nemen van statines (voor je cholesterol) zul je geen dag langer leven, wat de kookboekdokter ook zegt. Je bloeddruk moet natuurlijk niet te hoog worden, maar 160-90 lijkt me acceptabel als maximum.
Je urinezuur daarentegen is veel te hoog. Ik raad je daarom aan allopurinol te gaan slikken. Begin met 200 mg per dag en laat iedere 6 weken je urinezuur (uric acid) controleren. Blijft het te hoog, dan verhoog je met 100 mg tot maximaal 500 mg per dag. Het zou wel eens kunnen dat daarmee de pijn in je voeten vermindert. Blijf in het begin de colchicine slikken tot het urinezuur gedaan is tot 5. Gebruik daarna alleen colchicine bij een jichtaanval.
Heel belangrijk is veel water te drinken. Daar houdt jicht niet van. Een purine arm dieet heeft niet veel zin. dat maakt het leven nodeloos ingewikkeld. Ook een cholesterol diëet doet niet veel. Alcohol is een vriend van jicht. Weinig daarvan dus.
Heel belangrijk is het, om zo’n 20 kg af te vallen. noga altijd geldt, dat elk pondje door het mondje komt. Schrijf daarom alles op wat je eet en drinkt gedurende enkele weken. Vergeet niets. Je zult verbaasd zijn hoeveel meer het is dan je dacht. Aan de hand daarvan kun je gaan minderen. Sommige mensen nemen dan een dieet en nemen dat bovenop de normale maaltijden. Dan werkt het niet, vertelde een diëtiste me.
Met 20kg minder wordt je leven veel aangenamer.
Sterkte en nog een voorspoedig 2020
Dr. Maarten

» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website