Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Wij hebben een duikcentrum op een vrij afgelegen eiland dat nu door Corona natuurlijk operationeel volledig stilligt. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het in zekere zin wel “tegenover” Phuket ligt, maar dan bovenaan Sumatra. In Indonesie dus, niet in Thailand. Helaas heb ik hier in Indonesie niet zo’n fijn expat blog zoals dit en lees het daarom graag door voldoende parallelen. En Corona-nood breekt wet, dus toch maar een vraag vanaf hier:

Alhoewel formeel gesloten en ons eiland in strenge lockdown, hebben wij nog wel een Europese gaste die hier door de situatie is vast komen te zitten. Ze is 78, komt al jaren bij ons, verblijft dan meestal een maand en neemt daar voldoende medicijnen voor mee, plus altijd ook wat reserve. Die reserve is inmiddels totaal niet meer toereikend, vooral omdat hier nu ook de Ramadan gaat beginnen en het daarmee ws nog minstens vijf of zes weken zal gaan duren voordat de stricte (nationale) reis restricties weer wat losgelaten zullen worden. En je snapt, omdat ze opnieuw onze gast is en wij haar bovendien al zo lang kennen, doen wij uiteraard ons best haar zo goed mogelijk te helpen.

Gelukkig hebben wij inmiddels voor vrijwel al haar medicijnen tijdig vervanging binnen Indonesie kunnen vinden. Maar helaas op een na, de #4 hieronder nog niet:

1. Rivaroxaban 20mg (Xarelto) – Blood Thinner

2. Levothyroxine 150mcg (Euthyrox) – Thyroid

3. Amlodipine (5mg?/10mg?) (Norvasc) – Blood Pressure

4. Cilazapril 5mg (Inhibace Mite) – Blood Pressure (Is opnieuw in nabestelling in Jakarta. Maar komt nu vrijwel zeker te laat, ze heeft dit voor nog maar 1 week).

5. Bisoprolol 2.5mg (Concor) – Heart Rate Control / Blood Pressure

6. Tibolone 2.5mg (Livial) – Hormone Therapy

7. Bisacodyl 5mg (Dulcolax) – Constipation

Derhalve mijn vragen:

– Hoe essentieel is het de Cilazapril te blijven gebruiken? Ik zie dat veel landen ervan afgestapt zijn.
– Dit mede omdat er ook al andere bloeddruk medicijnen in de lijst staan? Zouden louter die al voldoende kunnen zijn?
– Zo ja, dan goed de Cilazapril glijdend af te bouwen met wat ze nu nog heeft (bv eerst halveren en later om de dag?) Noot: We hebben een bloeddrukmeter in huis, plus een van ons duikteam is tevens gediplomeerd verpleegster. Dus we kunnen monitoren.
– Mocht een vergelijkbare werking als die van Cilazapril toch gewenst blijven, zouden we kunnen overstappen naar een alternatief, zoals Enalapril of Perindopril of een andere aanbeveling?

Extra info: ze rookt niet en drinkt ook niet of nauwelijks voorzover ik weet. Ze is schat ik zo’n 160 cm of zo, niet obese, ook niet mager en zwemt iedere dag minstens 1 of 2 keer vrijwel een uur aan ons strand.

Tot slot: Ook al is bovenstaande misschien niet in lijn met wat Thailandblog beoogt omdat wij in Indonesie zitten, hoop ik uiteraard toch graag op een antwoord voor onze gaste. Dus ook al wordt dit niet geplaatst, dan wordt een persoonlijk antwoord naar mijn email adres uiteraard zeer op prijs gesteld.

Alvast bij voorbaat dank,

T.

*****

Beste T,

Je bent vergeten te zeggen, wat de bloeddruk van mevrouw is.

Ze slikt nogal wat medicijnen. Volgens mij kan ze het grootse deel door de wc spoelen, maar dat was je vraag niet.

Je kunt de cilazapril inderdaad vervangen door enalapril, te beginnen met 10mg ‘s-avonds, eventueel verhogen naar 20 mg na twee weken.

Hetzelfde voor Perindopril, beginnen met 2 mg, eventueel verhogen tot 4 mg.

De ACE remmer is belangrijk om hartfalen te voorkomen.

Van Amlodipine is 5 mg meestal wel genoeg.

De Bisprolol is voor de heart rate, niet het ritme. Daar krijgt ze een langzame pols van, die weer hoog wordt van de thyroxine.

Als je het met Enalapril kunt redden, dan is het OK.

De rest van haar medicatie moet maar geregeld worden door haar huisarts.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website