Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik slik al jaren (denk meer dan 20 jaar ,12.5 mg Hydrochlorothiazide ( tablet 50 mg 1/4) en 25 mg Cardilog (tablet 100 mg 1/4 tablet. In Nederland kwamen we er bij mijn huisarts toen achter dat deze combinatie bij mij goed hielp tegen migraine (dit na eerst spuiten en meer van die dingen). Ik moet toegeven dat ik toen een erg stressvolle baan had en daar wellicht toch minder goed tegen kon als dat ik dacht ( maar het werk was zo leuk).

Sinds ik in Laos woon heb ik eigenlijk amper last van migraine. Toch adviseerde de arts mij hier 3 jaar terug om deze combinatie te blijven slikken. Was een arts in Ubn Rak in Ubon. Doe ik er goed aan of is jou advies anders?

Sinds een aantal weken, heb ik erg veel last van jeuk. De beste remedie is natuurlijk “niet krabben” maar dat hou je geen dag vol. De apotheek hier adviseert Calamine of Beprosone cream. De huid is vaak erg rood (komt door krabben!) en verder net of die niet helemaal glad is. Daarvoor smeer ik uit eigen beweging maar vaseline op. Jeuk komt in de familie vaker voor. Mijn vader had er erg veel last van en die gebruikte uierzalf, wat goed hielp.

Een vraag die ik liever niet via de blog beantwoord krijg maar indien mogelijk direct via e-mail: Ik woon in savannakhet. (Laos) voor medische zaken zijn we eigenijk aangewezen op Thailand. In dit geval Mukdahan (particulier ZH). Maar daar zijn niet alle specialismen aanwezig. Ben o.a. doorverwezen naar Ubon Rak. Nu ben ik op zich best tevreden met Ubon Rak, maar vraag me af of dit de beste keuze is als je in Ubon naar een particulier ziekenhuis moet.  Kun je advies hierin geven, of in ieder geval jou mening als arts.

Leeftijd 66 jaar, gewicht 63 kg. Geen alcohol. Roken: Nee. Bloeddruk tussen de 89/90 en 120/130.

Vriendelijke groet,

J.

*****

Beste J,

Allereerst uw laatste vraag. Dat hoeft niet over e-mail. Over kwaliteit van ziekenhuizen en artsen geef ik geen oordeel. Ook niet over prijzen. Daarvoor heb ik te weinig gegevens en mocht ik die wel hebben, dan kies ik ervoor om uit de buurt van advocaten te blijven. Informatie over dergelijke zaken zal dan ook altijd algemeen zijn. Soms zoek ik wel eens voor iemand op, welke gespecialiseerde centra er zijn voor bepaalde behandelingen welke behandelingen er zijn voor bepaalde klachten. Soms betekent dat balanceren op een dun koord.

Als u geen bijwerkingen heeft van de tabletten, zou ik ze gewoon verder nemen. Overigens heb ik geen idee, wat Cardilog is. Er staat vast nog wel een andere naam op het doosje. Als u stopt met de tabletten, zou uw bloeddruk wel eens omhoog kunnen gaan.

Uw jeuk. Moeilijk. Kan van alles zijn. Allergie, beestjes, een inwendige ziekte, medicijnen enz. enz. Jeuk komt voor in de beste families.
Met zo weinig gegevens is het niet mogelijk een oordeel te geven. Werkt de vaseline? In het algemeen kan men in de hitte beter met poeder werken.

U kunt ook een antihistaminicum proberen zoals ebastine. Er zijn tientallen verschillende antihistaminica op de markt.

Uierzalf is hier helaas niet te koop. Beprosone (Betamethasone) lijkt me geen goede keuze. Dat is een corticosteroïde met veel bijwerkingen dat je in principe pas geeft, als er een diagnose is.

Het beste lijkt me echter, een dokter te laten kijken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website